Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Το επόμενο κρίσιμο crash test μετά το partygate

Δύο νέες εκλογικές αναμετρήσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό

Μπόρις Τζόνσον: Το επόμενο κρίσιμο crash test μετά το  partygate
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αποδυναμωμένος από τα σκάνδαλα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με δύο δύσκολες συμπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις, που θα δοκιμάσουν την δυνατότητά του να φέρει την νίκη στο κόμμα του.

Δύο εβδομάδες αφού επιβίωσε, όχι ενδόξως, πρότασης μομφής για το partygate, η προοπτική απώλειας δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων για τους Τόρις σε δύο βαρυσήμαντες πολιτικά εκλογικές περιφέρειες απειλεί να επιβαρύνει την αρνητική ατμόσφαιρα εναντίον του.

Στο Γουέικφιλντ της βόρειας Αγγλίας το διακύβευμα αφορά ένα προπύργιο του Εργατικού Κόμματος που «αλώθηκε» τον Δεκέμβριο 2019 κατά την σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των συντηρητικών.

Με την ελπίδα ανάκτησης του κομματιού αυτού του «κόκκινου τοίχου» που κατέρρευσε κατά τις προηγούμενες εκλογές, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Γουέικφιλντ μπορεί να γίνει η γενέτειρα της επόμενης κυβέρνησης των Εργατικών.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα - 20 ποσοστιαίων μονάδων - στον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος Σάιμον Λάιτγουντ, εργαζόμενο στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS.

Οι συμπληρωματικές εκλογές προκλήθηκαν από την παραίτηση του βουλευτή Ιμραν Καν, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 18μηνη φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση κατά ενός 15χρονου εφήβου.

Η εκλογική περιφέρεια βρισκόταν στα χέρια των Εργατικών συνεχώς από το 1932 μέχρι το 2019.

...τρακτέρ!

Το Τίβερτον και Χόνιτον, εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας βρίσκεται στα χέρια των Τόρις από την δημιουργία της το 1997. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Νιλ Πάρις. Ο 65χρονος βουλευτής υπέβαλε την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι κοιτούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πρώην αγρότης, εξήγησε τότε ότι έπεσε επάνω στην πορνογραφική ιστοσελίδα αναζητώντας τρακτέρ και επέστρεψε σε αυτήν «σε μία στιγμή τρέλας».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν να επικρατήσουν στην εκλογική περιφέρεια, όπως έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βόρειο Σρόπσερ, προπύργιο των συντηρητικών στην βόρεια Αγγλία, που χάθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο lobbying.

Σε ένδειξη της αρνητικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Τίβερτον και Χόνιτον για τους Τόρις, η υποψήφια Χέλεν Χάρφορντ αρνήθηκε δύο φορές να σχολιάσει την εντιμότητα του Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian. Ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι είναι έντιμος», περιορίσθηκε να δηλώσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον, «μηχανή νίκης», επικράτησε θριαμβευτικά στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019 επενδύοντας στην δέσμευσή του να υλοποιήσει το Brexit. Η εικόνα του κατέρρευσε υπό το βάρος σειράς σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει την θητεία του.

Θεωρητικά, έχει γλιτώσει το κεφάλι του, αφού οι κανόνες που ισχύουν στο Συντηρητικό Κόμμα δεν επιτρέπουν την κατάθεση νέας πρότασης μομφής πριν από την παρέλευση ενός έτους.

Partygate, πληθωρισμός, μετανάστες...και πρόσφατα Carriegate

Θέλοντας να προβάλει την εικόνα του δραστήριου ηγέτη στη διεθνή σκηνή, ο Μπόρις Τζόνσον ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα την εμφάνισή του στην Βόρεια Αγγλία για να κάνει άλλη μία εμφάνιση στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση Τζόνσον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με καλπάζοντα πληθωρισμό, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του των 40 τελευταίων ετών, άνω του 9%, γεγονός που προκαλεί κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς και με την αποτυχημένη απόπειρα απέλασης μεταναστών στην Ρουάντα.

Και όλα αυτά, μετά το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ (partygate), στο οποίο προστέθηκε το Carriegate, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να διορίσει σε θέσεις ευθύνης την τότε ερωμένη, και πλέον σύζυγό του, Κάρι Σίμοντς .

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν αναγκαστικά τον τοπικό υποψήφιο», έλεγε πρόσφατα μία κάτοικος του Γουέικφιλντ. «Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα κοιτάζουν αυτά που έχει κάνει συνολικά η κυβέρνηση και τα λαμβάνουν υπ' όψιν τους».

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης