Κόσμος

Ουκρανία: Κίνδυνος κατάρρευσης στο Ντονμπάς

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της διπλωματίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν επισήμως σήμερα την Ουκρανία στον μακρύ δρόμο της υποψηφιότητας για μέλος της ΕΕ

Ουκρανία: Κίνδυνος κατάρρευσης στο Ντονμπάς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα βήμα από την πλήρη απομόνωση των ουκρανικών δυνάμεων που αμύνονται στις δίδυμες πόλεις Λυσιχανσκ και Σεβεροντόντετσκ, βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, ενώ ήδη έχει κλείσει από προχθές ο θύλακας γύρω από τις μικρότερες πόλεις Ζολότε και Χίρσκε, εγκλωβίζοντας κατ εκτίμηση περίπου 500-1.000 ουκρανούς στρατιώτες που αμύνονταν.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών στρατευμάτων σε Ζολότε και Χίρσκε, την οποίο παραδέχονται σήμερα και δυτικές πηγές, επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να προελάσουν από την δυτική πλευρά του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετσκ, φτάνοντας σε απόσταση 5-10 χλμ από το Λύσιχανσκ, ενώ ήδη ελέγχουν και έχουν αποκόψει την ανατολική όχθη, εγκλωβίζοντας πλήρως τα ουκρανικά στοιχεία άμυνας που βρίσκονται στην βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντόνετσκ και στην περιοχή του αεροδρομίου, καθώς η υπόλοιπη πόλη ελέγχεται πλήρως από τους Ρώσους.

Ταυτόχρονα ρωσικές μονάδες έχουν προελάσει και στην περιοχή κλειδί της κωμόπολης Βοβτσογιαρόβκα, δυτικά του Λυσιχανσκ και εισέβαλαν ήδη στο νότιο τμήμα της.Εφόσον η περιοχή καταληφθεί, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή περικύκλωση και των δύο δίδυμων πόλεων, μέσα από τον έλεγχο, είτε με στρατεύματα, είτε «δια πυρός» όλων των οδικών προσβάσεων υποχώρησης και ανεφοδιασμού μιας περιοχής στην οποία εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 12.000-15.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, εφόσον τα ουκρανικά στρατεύματα επιλέξουν την υποχώρηση πριν ολοκληρωθεί ο κλοιός, ανοίγει ο δρόμος για τους Ρώσους να περάσουν από τα Βόρεια των ποταμό Σεβερσκι Ντόνετς, σε πολλαπλά σημεία και δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης του μετώπου, εις βάρος της γραμμής Σλαβιανσκ- Κραματορσκ και του Μπαχμούτ που αποτελεί σημείο ανεφοδιασμού για όλο το βόρειο Ντόνετσκ, την περιφέρεια που δεν έχει καταφέρει να καταλάβει σε υψηλά ποσοστά η Ρωσία, ενώ στην έτερη περιφέρεια του Λουχάνσκ, εφόσον καταληφθούν οι δίδυμες πόλεις θα κατέχει το 100%.

Ζελένσκι: Θέλουν να την καταστρέψουν
Την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς έχει στόχο το σφυροκόπημα από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στους συμμάχους της χώρας του να επιταχύνουν την αποστολή βαρέων όπλων, μεταδίδει το Reuters.

Η μάχη για τις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ στην περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας «εισέρχεται σε κάποιου είδους φοβερής κορύφωσης», είπε ο Αλέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι. Η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει και το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ, που απαρτίζουν την περιοχή Ντονμπάς, τη βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της διπλωματίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν επισήμως σήμερα την Ουκρανία στον μακρύ δρόμο της υποψηφιότητας για μέλος της ΕΕ. Αν και πρόκειται για μια συμβολική κυρίως κίνηση, ωστόσο θα βοηθήσει να ανέβει το ηθικό των Ουκρανών μετά από τέσσερις μήνες ενός αιματηρού πολέμου, στον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και πόλεις έχουν καταστραφεί.

Εξάλλου, στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, στα τέλη της εβδομάδας στη Γερμανία, θα παρουσιαστεί «ένα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία», όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κατά τον ίδιο, πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο της G7 όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τονιστεί η ανησυχία των κρατών-μελών για την Κίνα.

Δείτε επίσης