Κόσμος

«Καμπανάκι» από Γερμανία για ντόμινο τύπου Lehman Brothers

Η μείωση της ροής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η «εκρηξη» των τιμών προμηνύουν εναν πολύ δύσκολο χειμώνα

«Καμπανάκι» από Γερμανία για ντόμινο τύπου Lehman Brothers
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης δημιουργεί τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές, παραλληλίζοντάς την με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης προειδοποίησε η Γερμανία.

Οι προμηθευτές ενέργειας συσσωρεύουν απώλειες, αναγκαζόμενοι να αγοράζουν σε υψηλές τιμές, ενώ παράλληλα είναι πιθανός ο κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού ανέβασε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού».

Και πρόσθεσε «Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Ενα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι αντιμέτωπη με την πρωτοφανή προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωνε σταδιακά τις προμήθειες ως προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, που θέτουν σε κίνδυνο τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επανενεργοποιηθούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 7,7% σε υψηλό μίας εβδομάδας ή τα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Εχουν ανέβει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές στον αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Δείτε επίσης