Κόσμος

ΗΠΑ – αμβλώσεις: Για όλα φταίει ο Τραμπ

Γιατί μια απόφαση στην οποία αντιτίθεται η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών σχετίζεται με την πολιτική εξουσία

ΗΠΑ – αμβλώσεις: Για όλα φταίει ο Τραμπ
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Η σύντομη εκδοχή για το πως οι γυναίκες της Αμερικής έχασαν το δικαίωμα τους να διακόψουν μια εγκυμοσύνη θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα και μόνο όνομα: Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ο Αμερικανός μεγιστάνας, αφού άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό όταν κέρδισε αναπάντεχα αλλά σαρωτικά την προεδρία των ΗΠΑ, στη συνέχεια επιβράβευσε τη συντηρητική βάση που τον εξέλεξε διορίζοντας τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο με την 9μελή σύνθεση αλλάζοντας τις ισορροπίες υπέρ του… σκοταδισμού για μια ολόκληρη γενιά.

Η εξέλιξη αυτή, παρότι σόκαρε τον κόσμο ολόκληρο, ήταν αναμενόμενη, καθώς ήδη από Μάιο είχε διαρρεύσει ένα σχέδιο γνωμοδότησης του Φεβρουαρίου που έδειχνε ότι η πλειοψηφία των δικαστών θα ακυρώσει τη συνταγματική απόφαση Roe v Wade του 1973, όπως και έγινε. Το τέλος της ομοσπονδιακής προστασίας των αμβλώσεων θα οδηγήσει 26 πολιτείες να απαγορεύσουν άμεσα τη διαδικασία, επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική που μπορούν να μείνουν έγκυες χωρίς να το θέλουν. Η απόφαση ελήφθη παρότι το 85% των πολιτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο ερώτημα γιατί μια απόφαση στην οποία αντιτίθεται η πλειοψηφία των Αμερικανών σχετίζεται με την πολιτική εξουσία, ο Φρέντερικ Κλάρκσον, ειδικός στο χριστιανικό δίκαιο και αναλυτής στην προοδευτική δεξαμενή σκέψης Political Research Association απαντά ότι το κίνημα κατά των αμβλώσεων είναι «η καλύτερα οργανωμένη φατρία στην αμερικανική πολιτική». «Καταλαβαίνουν ότι αποτελούν μια μειοψηφία του πληθυσμού και του εκλογικού σώματος, και σίγουρα ότι πρεσβεύουν μειοψηφικές απόψεις για τα ζητήματα αναπαραγωγικών δικαιωμάτων», προσθέτει ο ίδιος στο βρετανικό δημοσίευμα. «Επειδή όμως το γνωρίζουν αυτό, έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή με το να οργανώνονται καλύτερα από ότι άλλες μεγαλύτερες σε αριθμό πολιτικές ομάδες της χώρας. Κάπως έτσι το κίνημα κατά των αμβλώσεων χειρίστηκε τα εργαλεία της δημοκρατίας για να επιτύχει αυτά τα αντιδημοκρατικά αποτελέσματα», κατέληξε ο ίδιος.

Για τους πιο ψύχραιμους απέναντι στα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν σήμερα στις ΗΠΑ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν περίπου προαναγγελμένη πολλά χρόνια τώρα. Αποτελεί τη σημαντική νίκη του θρησκευτικού κινήματος που λύνει και δένει στα αμερικανικά εδάφη τις τελευταίες δεκαετίες αξιοποιώντας τις δυνάμεις της πόλωσης, της διάβρωσης των συνταγματικών κανόνων και της χειραγώγησης της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η απόφαση βασίστηκε στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, μια αμφισβήτηση ενός νόμου στο Μισισίπι, που ψηφίστηκε το 2018, ο οποίος απαγορεύει ουσιαστικά όλες τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο νόμος ορίζει εξαιρέσεις για ιατρικά επείγοντα περιστατικά και περιπτώσεις που περιλαμβάνουν «σοβαρή εμβρυϊκή ανωμαλία», αλλά δεν προβλέπει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ. Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους «εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς. Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Και το ερώτημα τώρα είναι: μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βάλει με κάποιο τρόπο φρένο στα παραπάνω; Η πιο αποτελεσματική προστασία απέναντι στις απαγορεύσεις αμβλώσεων των διαφόρων πολιτειών είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος, ο οποίος θα προηγείται αυτών. Ένας τέτοιος νόμος θα χρειαζόταν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 60 ψήφους υπέρ του στη Γερουσία και την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν για να περάσει. Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζει ένα καταστατικό για το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως και ο Λευκός Οίκος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπλοκάρουν μια τέτοια εξέλιξη στη Γερουσία, η οποία είναι ισόποσα μοιρασμένη με τους Δημοκρατικούς. Για να προσπεραστεί αυτό το εμπόδιο θα πρέπει οι Δημοκρατικοί να πετύχουν μια συντριπτική νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τότε οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον Μεσαίωνα σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι οικονομικές προβλέψεις απαιτούν από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να κοιτάνε μόνο μπροστά.

Δείτε επίσης