Κόσμος

Αφγανιστάν: Υπηρεσία αρωγής λέει πως οι επιζώντες από τον σεισμό χρειάζονται τώρα χρήματα

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 155 παιδιά, σχεδόν 250 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 65 έχουν μείνει ορφανά, ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA)

Αφγανιστάν: Υπηρεσία αρωγής λέει πως οι επιζώντες από τον σεισμό χρειάζονται τώρα χρήματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αφγανική υπηρεσία αρωγής έκανε έκκληση σήμερα να δοθούν μετρητά στους επιζώντες ενός φονικού σεισμού, λέγοντας ότι δεν έχει χώρο για αποθήκευση τροφίμων και πως διαθέτει αρκετά αντίσκηνα, και πως τα χρήματα για τους χωρικούς ώστε να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες ανάγκες τους θα ήταν πιο χρήσιμα τώρα.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός των τελευταίων δεκαετιών στο Αφγανιστάν σημειώθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, 2.000 να τραυματιστούν και να καταστραφούν 10.000 κατοικίες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 155 παιδιά, σχεδόν 250 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 65 έχουν μείνει ορφανά, ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA).

"Ο κόσμος ζητάει μετρητά στις περιφέρειες, λένε ότι έχουν λάβει αρκετή βοήθεια", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου (ARCS), μουλάς Νουρντέν Τουραμπί, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Η φυσική αυτή καταστροφή είναι ένα τεστ για τους σκληροπυρηνικούς ηγέτες του Αφγανιστάν, τους Ταλιμπάν, τους οποίους αποφεύγουν πολλές ξένες κυβερνήσεις λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αφότου κατέλαβαν την εξουσία πέρυσι.

Επιπλέον, οι κυρώσεις σε αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και τράπεζες έχουν αποκόψει το μεγαλύτερο μέρος της απευθείας βοήθειας σε μια χώρα που αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση, περιλαμβανομένου του λιμού, προτού χτυπηθεί από τον μεγέθους 6,1 βαθμών σεισμό.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές άλλες χώρες έστειλαν βοήθεια στην πληγείσα περιοχή. Ο Τουραμπί είπε πως η ARCS δεν έχει χώρο για αποθήκευση τροφίμων και διαθέτει αρκετά αντίσκηνα για τους πληγέντες.

Είπε πως τα μετρητά θα ήταν πιο χρήσιμα για τους επιζώντες που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και πως η ARCS θα βοηθήσει να διανεμηθούν τα χρήματα, αν οι δωρητές ανησυχούν για τη διαφάνεια.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε πρόοδο στο τελευταίο δελτίο του που εξέδωσε αργά χθες, Κυριακή, λέγοντας πως η έλλειψη αντίσκηνων έχει αντιμετωπιστεί και οι ομάδες διανέμουν βοήθεια περιλαμβανομένων τροφίμων, κιτ υγιεινής και μετρητών.

Ωστόσο είπε πως παραμένουν αρκετά προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, περιλαμβανομένων των περιορισμένων επικοινωνιών ως αποτέλεσμα της καταστροφής δικτύων κινητής τηλεφωνίας και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι σε ορισμένες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης