Κόσμος

«Στο Κογκρέσο τα "κλειδιά" για τα τουρκικά F-16», λένε οι ΗΠΑ για τα ανταλλάγματα Ερντογάν

Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως τον τελευταίο λόγο ως προς το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να τον έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ

«Στο Κογκρέσο τα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Δεν ζήτησε τίποτα» απαντούν οι ΗΠΑ για τα περί ανταλλαγμάτων Ερντογάν ώστε να πει «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν ζήτησε τίποτα» ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει το βέτο που είχε θέσει στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και πως – στο ίδιο πλαίσιο – οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των τουρκικών F-16, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως τον τελευταίο λόγο ως προς το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να τον έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wallander, «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται πως Τζο Μπαίντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη, στον απόηχο και των χθεσινών εξελίξεων με την άρση του βέτο από την πλευρά της Άγκυρας, για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

Δείτε επίσης