Κόσμος

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον μακελάρη της Κοπεγχάγης - Σκότωσε εν ψυχρώ δύο ανήλικους και έναν 47χρονο

Οι Αρχές εστιάζουν στο ψυχολογικό του προφίλ, ενώ ο ίδιος πριν το μακελειό είχε αναρτήσει βίντεο, στα οποία εμφανιζόταν με όπλα και να μιμείται χειρονομίες αυτοκτονίας

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον μακελάρη της Κοπεγχάγης - Σκότωσε εν ψυχρώ δύο ανήλικους και έναν 47χρονο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία σε βάρος του 22χρονου μακελάρη του εμπορικού κέντρου της Κοπεγχάγης προχώρησαν τη Δευτέρα οι δικαστικές αρχές της Δανίας.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον νεαρό Δανό αφορούν την εν ψυχρώ δολοφονία τουλάχιστον τριών ανθρώπων, δύο ανήλικων και ενός 47χρονου, και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων.

Ο δικαστής επιπλέον διέταξε η ακροαματική διαδικασία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και επέβαλε απαγόρευση δημοσίευσης του ονόματος τόσο του υπόπτου όσο και των θυμάτων.

Ο ύποπτος θα προφυλακιστεί σε κλειστό ψυχιατρικό ίδρυμα για 24 ημέρες, ανέφεραν οι Αρχές.

Όπως έχει διαπιστωθεί από τα έως τώρα στοιχεία, ο 22χρονος Δανός, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση λίγο μετά την επίθεση, επέλεξε τα θύματά του «στην τύχη».

Η αστυνομία, μάλιστα, επισημαίνει ότι η επίθεση δεν συνδέεται με την τρομοκρατία και ο ύποπτος δεν φέρεται να είχε συνεργούς.

Υπενθυμίζεται, ότι η διεξαγόμενη έρευνα για την υπόθεση επικεντρώνεται πλέον στην ψυχική κατάσταση του 22χρονου, ο οποίος είχε αναρτήσει βίντεο πριν από την πράξη του στα οποία εμφανιζόταν με όπλα και μιμούνταν χειρονομίες αυτοκτονίας.

Ο ύποπτος ήταν γνωστός στις ψυχιατρικές αρχές της χώρας και είχε στην κατοχή του ένα τουφέκι, πυρομαχικά και ένα μαχαίρι όταν συνελήφθη. Παρότι τα όπλα δεν θεωρείται ότι ήταν παράνομα, ο ύποπτος δεν έχει άδεια οπλοφορίας.

Δεν πρόβαλε αντίσταση

Ο νεαρός συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση αφού έφθασε η αστυνομία στο εμπορικό πολυκατάστημα Fields, περί τα μισά της διαδρομής από το κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας προς το αεροδρόμιό της.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο Σέραν Τόμασεν, ο αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας που έχει αναλάβει την έρευνα, ανέφερε:

«Έχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Άγνωστα σε αυτό το στάδιο παραμένουν τα κίνητρα του δράστη, τον οποίο ο κ. Τόμασεν αποκάλεσε «εθνικιστή Δανό».

Ο ίδιος ο ύποπτος ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «περιφερειακά».

«Δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα», είπε, ο κ. Τόμασεν

Τα θύματα είναι ένας 47χρονος Ρώσος, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Δανίας, και δύο 17χρονα παιδιά -ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Τέσσερις τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Όπως ανακοίνωσε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, εισήγαγε «μικρό αριθμό ασθενών».

Οι τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Δύο από αυτούς είναι Σουηδοί πολίτες -ένας 50χρονος και μια 16χρονη- και οι άλλοι δύο είναι 19χρονοι Δανοί.

«Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να θάλλουν σενάρια πως (ο δράστης) είχε ρατσιστικό κίνητρο, ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε ο κ. Τόμασεν.

Δείτε επίσης