Κόσμος

«Βουλιάζει» στο «κύμα» παραιτήσεων ο Τζόνσον: Ετοιμάζεται νέα πρόταση μομφής

Τον έχουν εγκαταλείψει 27 υπουργοί - Την έξοδο... του δείχνει το Κοινοβούλιο - «Δεν παραιτούμαι» απαντά ο ίδιος, στριμωγμένος στα σχοινιά

«Βουλιάζει» στο «κύμα» παραιτήσεων ο Τζόνσον: Ετοιμάζεται νέα πρόταση μομφής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Μου δόθηκε μία κολοσσιαία εντολή και θα αντέξω» είναι το μήνυμα, που εξέπεμψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο Κοινοβούλιο που τον χλεύασε με το φόντο το «μπαράζ» παραιτήσεων υπουργών του για το σκάνδαλο Πίντσερ, ενώ οι βουλευτές του ζητούν... πάρει τον δρόμο προς την έξοδο.

«Δεν παραιτούμαι», απαντά ο ίδιος, απτόητος, τη στιγμή που οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζεται να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εις βάρος του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Βρετανό δημοσιογράφο του Sky News η νέα πρόταση μομφής ενδέχεται να ξεκινήσει μέχρι και σήμερα.

Επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του «22» στη Βρετανία που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες, ο δημοσιογράφος του Sky News, Τομ Λάρκιν, αναφέρει στο Twitter ότι αναμένεται από σήμερα Τετάρτη (6.7.2022) το βράδυ να ξεκινήσει ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών των Τόριδων συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 27, από τους οποίους οι 6 τις τελευταίες ώρες.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του.

Ο Σκίντμορ ζητά στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

«Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η (Επιτροπή) 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής», σημείωσε ο Σκίντμορ.

Απτόητος δηλώνει «δεν παραιτούμαι»

Ο Τζόνσον που δέχθηκε χλευασμούς και επευφημίες, καθώς σηκώθηκε όρθιος στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου, αστειεύτηκε ότι είναι μια «μεγάλη μέρα» επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων εδώ και μια δεκαετία». Είναι η επομένη των δύο παραιτήσεων... που έχουν καταλήξει σε μπαράζ.

Πλαισιωμένος από τον Ντόμινικ Ράαμπ και τον νέο υπουργό Ναντίμ Ζαχάουι, ο Μπόρις Τζόνσον απέκρουσε μια σειρά επιθέσεων από τον Κιρ Στάρμερ λέγοντας ότι η Ευρώπη υπομένει τον «μεγαλύτερο πόλεμο των τελευταίων 80 ετών» και ότι ο ίδιος συνεχίζει τη δουλειά του.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θύμωσε εμφανώς όταν ο βουλευτής των Τόρις Τιμ Λάουτον σηκώθηκε και απαίτησε να μάθει αν υπάρχουν «οποιεσδήποτε συνθήκες» υπό τις οποίες θα παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξέσπασε τονίζοντας ότι του δόθηκε μια κολοσσιαία εντολή και πως «θα αντέξει». «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε. Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ' αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Δείτε επίσης