Κόσμος

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν την πρωτοβουλία «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους»

Η UEFA συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν την πρωτοβουλία «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σήμερα, πρώτη ημέρα του EURO 2022 Γυναικών της UEFA, τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζουν το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους», μια νέα πρωτοβουλία συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών ώστε η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα να υποστηρίξει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), η οποία παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2021 τη δική της στρατηγική βιωσιμότητας «Δύναμη μέσω της Ενότητας» με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, συμμετέχει στην πρωτοβουλία ως ιδρυτικό μέλος της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, πρόκειται για μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία και τη διαχείριση του και τονίζεται πως η πρωτοβουλία το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» θα αξιοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να αυξήσει την ενημέρωση και την αναγνώριση των Στόχων, να επιτύχει αλλαγές συμπεριφοράς και βιώσιμες πρακτικές στην ποδοσφαιρική βιομηχανία και να εμπνεύσει τους φιλάθλους του παιχνιδιού παγκοσμίως.

Το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» ξεκίνησε με μια διαδικτυακή συνομιλία ανάμεσα στην αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν στην πλατφόρμα του ΟΗΕ στο YouTube και την ιστοσελίδα του «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους»

Οι φορείς του ποδοσφαίρου -συνομοσπονδίες, εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα και σύλλογοι, σύνδεσμοι παικτών, παίκτες, οπαδοί, μέσα ενημέρωσης και εμπορικοί εταίροι - έχουν κληθεί να ενταχθούν στο «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» και να γίνουν ενεργοί παράγοντες αλλαγής, που δεσμεύονται να υιοθετήσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναπτύξουν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και να δράσουν ως πρωταθλητές των Στόχων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τα μέλη θα χρησιμοποιήσουν την προωθητική τους δύναμη μέσω τουρνουά, παικτών, εταιρικών επωνυμιών, μέσων ενημέρωσης και κοινοτήτων φιλάθλων για να βελτιώσουν την εικόνα των ΣΒΑ μέσω της ενίσχυσης και της υπεράσπισης τους. Μέσω των δεσμεύσεων τους, θα βελτιώσουν την ενημέρωση για τους ΣΒΑ και θα παρουσιάσουν τον τρόπο ενσωμάτωσης βιώσιμων πρακτικών μέσω οποιουδήποτε επιχειρηματικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού.

Για να τονίσει τη δυνατότητα εφαρμογής των δεσμεύσεων που περιγράφονται στην πρωτοβουλία, γνωστοποιείται ότι η Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εγκαινιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δείχνει πώς οι εθνικές ομάδες, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τα πρωταθλήματα, καθώς και οι εταίροι της στα μέσα ενημέρωσης, θα συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για την υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και θα μοιραστούν τα αποτελέσματα με όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην πρωτοβουλία.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και να δεσμευτούν για ένα βιώσιμο μέλλον ενθαρρύνονται να μάθουν περισσότερα στην ιστοσελίδα «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους».

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την ισχυρή φωνή που φέρνει το ποδόσφαιρο στην παγκόσμια κοινότητα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ποδόσφαιρο στη βελτίωση της ενημέρωσης για τους ΣΒΑ λόγω της δημοτικότητας του παιχνιδιού. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, είναι επίσης το πιο προσιτό», δήλωσε η Αμίνα Μοχάμεντ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μπάλα για να ενωθούν οι άνθρωποι. Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίζουν ποδόσφαιρο, είτε σε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο, σε μια σχολική αυλή ή σε ένα γιγαντιαίο στάδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι που ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία. Το "Ποδόσφαιρο για τους Στόχους" προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου για τους ΣΒΑ. Είμαστε ευγνώμονες στην UEFA για τη δέσμευσή της ως ιδρυτικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας και προσβλέπουμε σε πολλούς άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια σε όλο τον κόσμο» προσέθεσε.

«Χαίρομαι που τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την ισχυρή φωνή που φέρει το ποδόσφαιρο στην παγκόσμια κοινότητα και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της δημοτικότητας του παιχνιδιού», λέει ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν. «Η UEFA, ως ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας "Ποδόσφαιρο για τους Στόχους", φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως εκφραστής της αλλαγής στον αθλητισμό, συμβάλλοντας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και εισάγοντας πιο βιώσιμα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα στην ποδοσφαιρική βιομηχανία. Είμαι πεπεισμένος ότι αν το ποδόσφαιρο ενωθεί και δεσμεύσει τη δύναμή του για να οδηγήσει σε βιώσιμη αλλαγή, θα είναι σε θέση να έχει ισχυρό και μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο. Ως UEFA, πρέπει να δώσουμε το σωστό παράδειγμα προς τη βιώσιμη αλλαγή και να εμπνεύσουμε και άλλους να ακολουθήσουν» τόνισε επιπροσθέτως.

Το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» ακολουθεί το παράδειγμα επιτυχημένων συνεργασιών μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών, ΜΜΕ και των εκδοτικών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μεταξύ άλλων, για την προώθηση των ΣΒΑ, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχετικά με το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους»

Το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου και σημαντικούς παράγοντες για να αξιοποιήσει τη δύναμη προβολής τού ποδοσφαίρου και το παγκόσμιο αποτύπωμα του αθλήματος στην προώθηση της βιωσιμότητας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δράσης για το κλίμα, προωθώντας δράσεις και πρακτικές που υποστηρίζουν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Το «Ποδόσφαιρο για τους Στόχους» καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των συνομοσπονδιών, των ομοσπονδιών, των ενώσεων μελών, των πρωταθλημάτων, των συλλόγων, των συνδέσμων παικτών, των παικτών, των αθλητικών μέσων ενημέρωσης και των φιλάθλων να γίνουν παράγοντες αλλαγής, να δεσμευτούν στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύσσοντας βιώσιμες πρακτικές και ενεργώντας ως υποστηρικτές των ΣΒΑ. Τα μέλη της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν την ευθύνη της ποδοσφαιρικής κοινότητας να αναλάβει δράση για να συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχικότητα και την ισότητα των ανθρώπων παντού. https://www.un.org/FootballForTheGoals/

Σχετικά με τους Στόχους

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης υιοθετήθηκαν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ιστορική σύνοδο κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι Στόχοι, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από την υγεία, την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση, αποσκοπούν να κινητοποιήσουν τις προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για τον τερματισμό όλων των μορφών φτώχειας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης