Κόσμος

Υεμένη: Η χώρα ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία- Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων της

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Υεμένη που διαρκεί επτά χρόνια, ενώ εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό

Υεμένη: Η χώρα ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία- Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων της
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αντιπροσωπεία από την Υεμένη θα επισκεφθεί την Ινδία την επόμενη εβδομάδα με στόχο να διασφαλίσει σιτηρά για την εμπόλεμη χώρα, τα στρατηγικά αποθέματα τροφίμων της οποίας τελειώνουν.

Ο Μοχάμεντ αλ Άσουαλ, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την Ινδία για την εισαγωγή σιτηρών.

Τα υφιστάμενα αποθέματα τροφίμων της Υεμένης αρκούν ως τα τέλη Αυγούστου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αρχές της Ινδίας απαγόρευσαν τον Μάιο τις εξαγωγές σιτηρών καθώς μειώθηκε η παραγωγή και αυξήθηκαν οι εγχώριες τιμές. Έκτοτε έχει εκδώσει εξαιρέσεις για κάποιες χώρες.

«Σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας με την ινδική κυβέρνηση σχετικά με την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών προς την Υεμένη», σημείωσε ο αλ Άσουαλ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η ποσότητα των σιτηρών που ζητεί η Υεμένη ούτε πότε αυτά μπορεί να παραδοθούν, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Η διακοπή των εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, μετά τη ρωσική εισβολή, και η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τη διατροφική κρίση στην Υεμένη και να αυξήσουν τον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Υεμένη που διαρκεί επτά χρόνια, ενώ εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό.

Η οικονομία και οι βασικές υπηρεσίες έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να στερεύει, με κάποιες οργανώσεις αρωγής να μειώνουν ή να αναστέλλουν τη βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη ανάγκης που παρέχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης