Κόσμος

Κρεμλίνο για Μπόρις Τζόνσον: «Δεν μας συμπαθεί και δεν τον συμπαθούμε»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανάμεσα σε ηγέτες και τεχνοκράτες ανά τον κόσμο που χαίρονται με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Κρεμλίνο για Μπόρις Τζόνσον: «Δεν μας συμπαθεί και δεν τον συμπαθούμε»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το μεσημέρι της Πέμπτης, έχει κάνει πολλούς εχθρούς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, τόσο στην ΕΕ ως κορυφαίος υπέρμαχος του Brexit όσο και στη Ρωσία λόγω της σθεναρής υποστήριξής του στην Ουκρανία.

Σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία θα έρθουν κάποια μέρα στην εξουσία άνθρωποι πιο επαγγελματίες, που μπορούν να λάβουν αποφάσεις μέσω του διαλόγου. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για αυτό».

Η κυβέρνηση του Τζόνσον έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους εκατομμυριούχους που συνδέονται με το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι τα χρήματά τους δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στη Βρετανία.

«Πραγματικά δεν μας συμπαθεί. Και ούτε κι εμείς τον συμπαθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ για τον Τζόνσον.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, επισκέφθηκε δύο φορές το Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης και σφυρηλατεί μια προσωπική σχέση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζαχάροβα για Τζόνσον: Χτυπήθηκε από το μπούμερανγκ που ο ίδιος εκτόξευσε

Η Μόσχα δήλωσε επίσης ότι η πολιτική καταιγίδα στη Βρετανία είναι απόδειξη μιας βαθύτερης κρίσης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, παγκοσμίως.

Η Μαρία Ζαχάροβα, κορυφαία εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η πτώση του Τζόνσον είναι αποτύπωμα της παρακμής της Δύσης, η οποία, όπως είπε, είναι διχασμένη από την πολιτική, ιδεολογική και οικονομική κρίση.

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκετε να καταστρέψετε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου πάνω της -και μετά να πνιγείς με αυτά» είπε η Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram, και πρόσθεσε: «Είναι προφανές σε όλους ότι τα φιλελεύθερα καθεστώτα βρίσκονται στη βαθύτατη πολιτική, ιδεολογική και οικονομική κρίση».

Η Ζαχάροβα τον απεικόνισε με χαρά ως τον δημιουργό της ίδιας του της πτώσης. «Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος. Και τον εγκατέλειψαν οι ίδιοι οι συμπολεμιστές του».

Ρώσος ολιγάρχης για Τζόνσον: Άδοξο τέλος για έναν ανόητο κλόουν

Ο Γκάι Φερχόφσταντ, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα σχετικά με το Brexit, είχε στενή σχέση με Βρετανούς νομοθέτες.

Εξέφρασε τη χαρά του για τα νέα από το Νούμερο 10 σήμερα, γράφοντας στο Twitter: «Η βασιλεία του Μπόρις Τζόνσον τελειώνει με ντροπή, όπως και του φίλου του, Ντόναλντ Τραμπ. Είναι το τέλος μιας εποχής υπερατλαντικού λαϊκισμού; Ας ελπίσουμε. Οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου υπέφεραν σε τεράστιο βαθμό με την επιλογή του Τζόνσον για το Brexit. Τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο καλύτερα!».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε στο Telegram ότι είναι ένα «άδοξο τέλος» για έναν «ανόητο κλόουν», του οποίου η συνείδηση ​​θα ταλαιπωρηθεί από «δεκάδες χιλιάδες ζωές σε αυτή την παράλογη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Η στήριξη του Τζόνσον στην Ουκρανία έφερε την οριστική ρήξη με τη Ρωσία

Ακόμη και πριν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Τζόνσον τον είχε επικρίνει επανειλημμένα, χαρακτηρίζοντάς τον αδίστακτο και πιθανώς παράλογο αρχηγό του Κρεμλίνου, που έθετε σε κίνδυνο τον κόσμο.

Μετά την εισβολή, ο Τζόνσον μετέτρεψε τη Βρετανία σε έναν από τους μεγαλύτερους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, στέλνοντας όπλα, επιβάλλοντας στη Ρωσία μερικές από τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία και προτρέποντας την Ουκρανία να νικήσει τις τεράστιες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ήταν τέτοια η υποστήριξη του Τζόνσον προς την Ουκρανία που ονομαζόταν χαϊδευτικά «Borys Johnsoniuk» από κάποιους στο Κίεβο. Μερικές φορές τελείωνε τις ομιλίες του λέγοντας «Slava Ukraini», δηλαδή «δόξα στην Ουκρανία».

Δείτε επίσης