Κόσμος

Ν. Αφρική: Η αστυνομία αναζητά τους δράστες της επίθεσης σε μπαρ του Σοβέτο

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί 15 άνθρωποι

Ν. Αφρική: Η αστυνομία αναζητά τους δράστες της επίθεσης σε μπαρ του Σοβέτο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η αστυνομία αναζητά πέντε δράστες που εισέβαλαν το Σάββατο σε μπαρ του Σοβέτο της Νότιας Αφρικής και σκότωσαν 15 θαμώνες αφού έριξαν τουλάχιστον 137 σφαίρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Εννέα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό, το οποίο προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ένα δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς επίσης το Σάββατο σε μπαρ της πόλης Πίτερμαριτζμπουργκ, 500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σοβέτο, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν οκτώ.

Την Πέμπτη στο Κάτλχονγκ, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε μια ληστεία σε άλλο μπαρ.

Η αστυνομία δεν πιστεύει ότι τα τρία περιστατικά συνδέονται, ωστόσο έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης η οποία κατηγορεί τις δυνάμεις της τάξης ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

«Επρόκειτο για τεράστια βαρβαρότητα», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μπέκι Κέλε σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη συνοικία Ορλάντο Ιστ του Σοβέτο, όπου βρίσκεται το μπαρ. «Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν πραγματικά για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν. Δεν γνωρίζουμε το κίνητρό τους, αλλά σας εγγυώμαι ότι θα τους βρούμε».

Ο μεγάλος αριθμός σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Σοβέτο --η αστυνομία εντόπισε 137 σφαίρες τουφεκιού ΑΚ-47 στο σημείο-- σημαίνει ότι οι δράστες θα αναγκάστηκαν να γεμίσουν ξανά τα όπλα τους την ώρα της σφαγής, πρόσθεσε ο Κέλε.

Περίπου 20.000 άνθρωποι δολοφονούνται στη Νότια Αφρική κάθε χρόνο, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων.

Στη χώρα είναι εγγεγραμμένα περίπου 3 εκατομμύρια όπλα, σύμφωνα με την οργάνωση Gun Free South Africa, αν και πιστεύεται ότι πολύ περισσότερα κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά.

Πόλεις όπως το Σοβέτο δημιουργήθηκαν όταν τη Νότια Αφρική κυβερνούσε η λευκή μειονότητα, όμως η φτώχεια, η ανεργία των νέων και η αγανάκτηση εξακολουθεί να τις μαστίζει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Δείτε επίσης