Κόσμος

Κροατία: Φωτιά στις Δαλματικές ακτές - Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν περιοχές

Η χειρότερη φωτιά που ζουν οι Κροάτες την τελευταία δεκαετία

Κροατία: Φωτιά στις Δαλματικές ακτές - Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν περιοχές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δραματικές στιγμές ζει από χθες η Κροατία με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε κοντά στις πόλεις Σίμπενικ και Ζαντάρ, στις Δαλματικές Ακτές το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η φωτιά επηρέασε τον δημοφιλή παραθαλάσσιο προορισμό Βόντιτσε, καθώς και τη γειτονική πόλη Ζάτον, ξεφεύγοντας από τον έλεγχο των πυροσβεστών και προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και ελαιώνες. Σύμφωνα με τους Κροάτες, αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που ζουν, λόγω πυρκαγιάς, την τελευταία δεκαετία.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και πτητικά μέσα έπεσαν στη μάχη, κυρίως στην πόλη Ζάτον που επλήγη περισσότερο, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αρκετά εκ των οποίων, όπως και η τοπική εκκλησία, παραδόθηκαν στις φλόγες. Μάλιστα, αρκετός κόσμος αναγκάστηκε να φύγει μέσω θαλάσσης και με κατεύθυνση το Μπίλιτσε, ενώ όσοι κατάφεραν να φύγουν οδικώς, κατευθύνθηκαν στο Σίμπενικ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 20 σπίτια έχουν καεί, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα

Η έκταση της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη, με συνέπεια οι καπνοί να γίνουν ορατοί μέχρι το Σπλιτ, ενώ στο μέτωπο κατευθύνθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση.

Οι μάχες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα, καθώς τα μέτωπα παραμένουν ενεργά. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο καύσωνας εξαπλώνεται και εντείνεται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, ευνοώντας την πρόκληση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Δείτε επίσης