Κόσμος

Φαβορί για την κούρσα διαδοχής του Τζόνσον ο Ρίσι Σούνακ - Πέντε οι «μνηστήρες»

Στη δεύτερη θέση η βουλευτής του Πόρτσμουθ, Πένι Μορντάουντ, η οποία κέρδισε τη Λιζ Τρας

Φαβορί για την κούρσα διαδοχής του Τζόνσον ο Ρίσι Σούνακ - Πέντε οι «μνηστήρες»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε φαβορί για την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον αναδεικνύεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, όπως προκύπτει από τις ψήφους των Συντηρητικών βουλευτών στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, ενώ αποκλείστηκε η Σουέλα Μπράβερμαν.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της ψηφοφορίας με την υποστήριξη 101 βουλευτών, ενώ η βουλευτής του Πόρτσμουθ, Πένι Μορντάουντ, κέρδισε τη Λιζ Τρας για τη δεύτερη θέση, με 83 ψήφους, έναντι 64 της Τρας.

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. Κάθε βουλευτής από τους 358 του κόμματος, για μια ακόμη φορά, με μυστική ψηφοφορία, θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο.

Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος φεύγει από την κούρσα διαδοχής. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί ώστε το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι.

Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία απευθυνόμενοι στα περίπου 160.000 μέλη του κόμματός τους τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο νικητής θα ανακοινωθεί με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, η ψηφοφορία έχει ως εξής:

Κέμι Μπέιντενοκ - 49
Σουέλα Μπράβερμαν - 27
Πένι Μόρντοντ - 83
Ρίσι Σούνακ -101
Λιζ Τρας - 64
Τομ Τούγκεντχαντ - 32

Το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων και πρώην Υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του και πλέον έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές του να είναι ένας από τους δύο τελικούς διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών.

Δεύτερη ήρθε το φαβορί των δημοσκοπήσεων, πρώην Υπουργός Άμυνας και νυν Υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Πένυ Μόρντοντ, με 83 ψήφους αυξάνοντας και αυτή τις πιθανότητές της να περάσει στη δεύτερη φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Τρίτη κατέληξε η αγαπημένη της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών, η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, με 64 ψήφους. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η νεαρή και όχι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων, Κέμι Μπέιντενοκ, με 49 ψήφους. Και στην πέμπτη ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Τομ Τούγκενχατ, με 32.

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος παραμένει πρώτος στην αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, δήλωσε ότι είναι «απίστευτα ευγνώμων» για την υποστήριξη των βουλευτών.

«Είμαι έτοιμος να δώσω ό,τι έχω στην υπηρεσία του έθνους μας. Μαζί μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας και να ενώσουμε ξανά τη χώρα», επεσήμανε.

Δείτε επίσης