Κόσμος

Η Βρετανία αναμένει τον καύσωνα: Ετοιμάζεται για την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να «παραλύσει» μετά τις τρομακτικές προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων

Η Βρετανία αναμένει τον καύσωνα: Ετοιμάζεται για την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο μεγάλος καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη δυτική Ευρώπη θα κινηθεί βορειότερα για να παραλύσει και τη Βρετανία.

Η «Daily Mail» αναφέρει ότι Βρετανία ετοιμάζεται να βιώσει την επόμενη εβδομάδα την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της, καθώς το θερμόμετρο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, υπάρχει πλέον 60% πιθανότητα να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου των 38,7C (101,6F), που σημειώθηκε στο Κέιμπριτζ στις 15 Ιουλίου 2019, πιθανότητα που έχει διπλασιαστεί από την αρχή αυτής της εβδομάδας, όταν ήταν στο 30%.

Τη Δευτέρα σε περιοχές του Λονδίνου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει 41 βαθμούς Κελσίου και την Τρίτη 39 βαθμούς , σύμφωνα με το BBC Weather, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ στο Λονδίνο των 38,5C (101.3F) στις 10 Αυγούστου 2003.

Πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα που έρχεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν ακόμη και 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Γαλλία προκλήθηκαν mega-φωτιές.

Προειδοποίηση στη Βρετανία για ακραία ζέστη και κίνδυνο για τη ζωή

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε 72ωρη πορτοκαλί προειδοποίηση για «ακραία ζέστη», που αποτελεί «κίνδυνο για τη ζωή», αρχής γενομένης από την Κυριακή.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο, συγκεκριμένα, έχει προειδοποιήσει για «εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές» από την Κυριακή έως την Τρίτη.

Λόγω αυτής της πρόβλεψης η γέφυρα Hammersmith τυλίχθηκε με ασημένιο μονωτικό φύλλο για να αντανακλά τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Στη γέφυρα στο δυτικό Λονδίνο τοποθετήθηκε ένα «σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας», αξίας 420.000 λιρών, για να μειωθεί η καταπόνηση των βάθρων της από χυτοσίδηρο, στα οποία τα ρήγματα διευρύνθηκαν κατά τον καύσωνα του Αυγούστου του 2020 και την ανάγκασαν να κλείσει.

Λόγω καύσωνα σχολεία περιορίζουν τη λειτουργία τους, τα τρένα προειδοποιούν για... χάος

Τα σχολεία ετοιμάζονται να περιορίσουν τη λειτουργία τους και να σχολάσουν νωρίτερα, ή να δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς, αν το επιθυμούν, να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τους, καθώς και να καταργήσουν τα μαθήματα γυμναστικής και να απαγορεύσουν στα παιδιά να παίζουν έξω, σε μια σειρά μέτρων που εξετάζονται καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον καύσωνα-ρεκόρ. Τα σχολεία ενθαρρύνουν επίσης τους μαθητές να φορούν t-shirt και σορτς, αντί για κανονικά ρούχα.

Ο φόβος των επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας είναι ότι το NHS θα κατακλυστεί από ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη, εάν ο υδράργυρος ανέβει πράγματι στα επίπεδα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Το Met Office προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι από την Κυριακή έως την Τρίτη ότι ο καιρός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε όλο τον πληθυσμό, όχι μόνο σε άτομα ευάλωτα στην ακραία ζέστη, οδηγώντας σε δυνητικά σοβαρές ασθένειες ή κίνδυνο για τη ζωή.

Στο ίδιο πνεύμα και η σιδηροδρομική εταιρεία Avanti West Coast προειδοποίησε τους επιβάτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα δρομολόγια μεταξύ του Λονδίνου Euston και της Σκωτίας να τα προγραμματίσουν εκ των προτέρων, λόγω των επιπτώσεων της ζέστης στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει, γενικότερα, μια πρωτόγνωρη κατάσταση σχετικής ξηρασίας, καθώς κάποιες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει μόνο μερικές σταγόνες βροχής από τις αρχές Ιουλίου, δημιουργώντας προβλήματα στους αγρότες και αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανέβουν περαιτέρω οι τιμές των τροφίμων.

Χθες και ενώ οι μετεωρολόγοι εξέδωσαν τρομακτικές προειδοποιήσεις για τον καύσωνα, οι υπουργοί πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτων αναγκών Cobra.

Δείτε επίσης