Κόσμος

Βουλγαρία:Διάθετει 10,8 εκατ. λέβα για την έρευνα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής το 2022-2024

Το επίκεντρο της έρευνας θα είναι η κλιματική αλλαγή στον Βόρειο Πόλο, ανέφερε το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή του

Βουλγαρία:Διάθετει 10,8 εκατ. λέβα για την έρευνα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής το 2022-2024
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη να διαθέσει 10,8 εκατομμύρια βουλγαρικά λέβα για ένα τριετές εθνικό πρόγραμμα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής που φέρει τον τίτλο «Από τον Πόλο στον Πόλο», όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ.

Το επίκεντρο της έρευνας θα είναι η κλιματική αλλαγή στον Βόρειο Πόλο, ανέφερε το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή του.

Το επιστημονικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος θα συνεχιστεί έως το 2025. Θα χρηματοδοτήσει διαγωνισμούς για έρευνες αιχμής σε απομακρυσμένες περιοχές της Ανταρκτικής και της Αρκτικής, προσελκύοντας νέους επιστήμονες και αυξάνοντας το ερευνητικό δυναμικό στη Βουλγαρία, την υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση της Βουλγαρικής Ανταρκτικής Βάσης στο νησί Λίβινγκστον, και επιστημονικές παρατηρήσεις του περιβάλλοντος στον Πόλο. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 3,5 εκατομμύρια λέβα το 2022, 3,6 εκατομμύρια λέβα το 2023 και 3,7 εκατομμύρια λέβα το 2024.

Τα κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος θα εξασφαλίσουν επίσης το ετήσιο ταξίδι του βουλγαρικού πλοίου έρευνας Sv. Sv. Kiril i Metodii στην Ανταρκτική.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Πολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής, η Ναυτική Ακαδημία Βαπτσάροβ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας BAS είναι εταίροι στο έργο.

πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης