Κόσμος

Πώληση F-16 στην Τουρκία: Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παίξουν το «παχνίδι» κάποιων κοινοβουλευτικών

Τι δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ

Πώληση F-16 στην Τουρκία:  Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ δεν  θα παίξουν το «παχνίδι» κάποιων κοινοβουλευτικών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Άγκυρα ελπίζει πως η Ουάσιγκτον δεν θα παίξει το «παιχνίδι» ορισμένων Αμερικανών κοινοβουλευτικών που αντιτίθενται σε μια ενδεχόμενη πώληση μαχητικών F-16,.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ακολούθησε την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο σε τυχόν αγορά των μαχητικών από την Τουρκία, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευής Lockheed Martin και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζει την πώλησή τους και ο Τούρκος ομόλογός του ανέφερε πως πιστεύει ότι θα περάσει έπειτα από συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση στην Άγκυρα εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας επίσης μια περιγραφή συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του Reuters, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών συνεχίζονται και η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ως συμμάχου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα της μετανάστευσης.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ακάρ είπε: «Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ένας κοινοβουλευτικός, μια ομάδα βγαίνει και ανακατεύει τα πράγματα μέσω κάποιας χειραγώγησης και παραπληροφόρησης» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό παιχνίδι».

Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, απέρριψε οποιουσδήποτε όρους για μια ενδεχόμενη πώληση των μαχητικών.

Δείτε επίσης