Κόσμος

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος, Σταύρος - Νικόλας Νιάρχος, που είχε συλληφθεί στο Κονγκό

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος είχε τεθεί υπό κράτηση επειδή «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές»

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος, Σταύρος - Νικόλας Νιάρχος, που είχε συλληφθεί στο Κονγκό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση, χθες το βράδυ, του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου ο οποίος έφυγε από τη ΛΔΚ για τις ΗΠΑ» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Κονγκολέζικη Ένωση για την «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη» (ACAJ) για τον Σταύρο - Νικόλα Νιάρχο, ο οποίος εδώ και έξι ημέρες κρατούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό.

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, Σταύρος – Νικόλας Νιάρχος κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, να βρεθεί στο «στόχαστρο» της υπηρεσίας πληροφοριών του Κονγκό.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος ήταν υπό κράτηση επειδή «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές»

Ίδιες πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο 33χρονος Νιάρχος συνελήφθη επειδή φέρεται να προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα οργανώσεις, ανέφεραν ότι ο Νιάρχος και ένας Κονγκολέζος δημοσιογράφος συνελήφθησαν την Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα

Ο Σταύρος - Νικόλας Νιάρχος, πράγματι είχε συλληφθεί μαζί με έναν Κογκολέζο συνάδελφό του, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

Για το λόγο αυτό η ACAJ στο μήνυμά της στο Twitter απαιτεί και «την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Joseph Kazadi και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια».

Ο γόνος των κροίσων με τις δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο

Ο Νικόλας είναι ο πρωτότοκος γιος του μεγιστάνα Σπύρου Νιάρχου και της εκκεντρικής Δάφνης Γκίνες, κληρονόμου της αυτοκρατορίας των Γκίνες.

Συνεπώς, θα μπορούσε να περνά την ζωή του μέσα στην χλιδή. Να ασχολείται με τις big business της οικογένειας του, να συναναστρέφεται με την ελίτ του διεθνούς jet set σε θέρετρα του εξωτερικού ή πάνω σε πολυτελή σκάφη και να επενδύει εκατομμύρια σε διάφορα assets.

Ωστόσο, εκείνος προτιμά να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα, ακόμα και αν αναγκάζεται -για επαγγελματικούς λόγους- να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου: τη δημοσιογραφία, την οποία -δίχως υπερβολή- ασκεί με τον πιο μαχητικό τρόπο.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Νικόλας επιλέγει για να βρεθεί στα πιο καυτά και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Πριν λίγους μήνες βρισκόταν στην Ουκρανία κατά τη φάση, όπου στη χώρα αυτή διεξάγονταν οι πιο σκληρές και βίαιες συγκρούσεις.

Νιάρχος

Νιάρχος2

Δείτε επίσης