Κόσμος

Καύσωνας στην Ευρώπη: Λιώνει η άσφαλτος από τις υψηλές θερμοκρασίες

Βρετανοί και Ολλανδοί χρησιμοποιούν ως όπλα νερό, άμμο και αλάτι για να λύσουν το πρόβλημα στο οδικό τους δίκτυο

Καύσωνας στην Ευρώπη: Λιώνει η άσφαλτος από τις υψηλές θερμοκρασίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα το οποίο σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης έχει προκαλέσει σημαντικα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας.

Το αλουμινόχαρτο μπορεί να έσωσε μία από τις παλαιότερες γέφυρες του Λονδίνου, καθώς κάλυψε τμήματά της, αλλά δεν αποτελεί λύση για την άσφαλτο, η οποία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λιώνει κάτω από τα πόδια των Βρετανών

Ήδη οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη εκδώσει προειδοποίηση ότι είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να κλείσουν τμήματα του οδικού δικτύου και να σημειωθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Μεγάλη Βρετανία έχει επιστρατεύσει και τις περίφημες «αλατιέρες», οι οποίες είναι έτοιμες να απλώσουν ένα μικρό στρώμα άμμου στην άσφαλτο ώστε να περιορίσουν τη διάβρωσή της από την υψηλή θερμοκρασία.

Αντίστοιχη είναι εικόνα παρουσιάζουν και δρόμοι της Ολλανδίας, με τις τοπικές αρχές να επιλέγουν, τη λύση του αλατιού ώστε να μειώσουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της ασφάλτου και να αποτρέψουν την παραμόρφωσή της, καθώς μεταξύ των ιδιοτήτων του αλατιού είναι και εκείνο της συγκράτησης της υγρασίας από την ατμόσφαιρα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα βέβαια δεν σχετίζεται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, αλλά κυρίως με τη σύσταση της ασφάλτου, η οποία την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στο συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.

Αυτό ουσιαστικά απαντά και στο ερώτημα γιατί δεν παρουσιάζεται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο στις νοτιότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου στις οποία κατά κανόνα σημειώνονται υψηλότερες θερμοκρασίες.

Όπως τονίζουν ειδικοί, το φαινόμενο της ασφάλτου που «λιώνει» δημιουργεί δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι το προφανές, καθώς στην περίπτωση που το ανώτερο στρώμα της ασφάλτου ρευστοποιηθεί αλλάζει μορφή δημιουργώντας μη αναστρέψιμες ανωμαλίες.

Το δεύτερο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι στην περίπτωση που η άσφαλτος αρχίσει να χάνει τις ιδιότητές της, περιορίζει αν δεν ελαχιστοποιεί την πρόσφυση την οποία εξασφαλίζει στα οχήματα τα οποία κινούνται σε αυτήν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενεργητική ασφάλεια.

προβλήματα_καύσωνας

Δείτε επίσης