Κόσμος

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση των επεμβάσεων ανδρικής στείρωσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

Για στείρωση... τρέχουν οι άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την σοκαριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση των επεμβάσεων ανδρικής στείρωσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που οδηγεί σε ανατροπή της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις εκτός από το σοκ και τις μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο στην Αμερική όσο και διεθνώς, έχει οδηγήσει στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των ανδρών για την ανδρική στείρωση.

Στη διαδικασία που ονομάζεται βαζεκτομή καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γυναικείες οργανώσεις χαιρετίζουν τέτοιες αποφάσεις, καθώς η ιατρική χειρουργική ανδρική στείρωση θεωρείται μέθοδος αντισύλληψης και μέσο αποτροπής των αμβλώσεων.

Η εφημερίδα Guardian παρουσιάζει την περίπτωση του 32χρονου Σον, μηχανικού από τη Φλόριντα, που μετά προχώρησε σε βαζεκτομή. Όπως δηλώνει, δεν ήθελε ποτέ πραγματικά παιδιά, αλλά όταν γνωρίστηκε με την αρραβωνιαστικιά του και έμαθε ότι ούτε και στα δικά της σχέδια ήταν η αναπαραγωγή, έλαβε την απόφασή του.

Ο άνδρας από τη Φλόριντα δηλώνει ότι η πρόσφατη ανατροπή του λεγόμενου νόμου "Roe v Wade" από το Ανώτατο Δικαστήριο και η αναστάτωση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις, ήταν η τελευταία ώθηση που χρειαζόταν ο ίδιος και η σύντροφός του.

Για τον Σον το στοιχείο που τον επηρέασε ιδιαίτερα ήταν ότι ανώτατος δικαστής Κλάρενς Τόμας, αρχιτέκτονας της πρόσφατης απόφασης, ετοιμάζεται να προωθήσει και την κατάργηση της πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Η επέμβαση έγινε από έναν ουρολόγο στη Φλόριντα. Ο συγκεκριμένος γιατρός χαρακτηρίζει ως ο "βασιλιάς της βαζεκτομής" καθώς έχει κάνει χιλιάδες τέτοιες επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία.

"Δεν μπορώ να σηκώσω βάρη", λέει ο Σον έξι ημέρες μετά την ανάρρωσή του, αλλά όπως παραδέχεται "έχω κάνει πολύ χειρότερες οδοντιατρικές επεμβάσεις".

"Πού μπορώ να κάνω βαζεκτομή"
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Innerbody Research έδειξαν τεράστια αύξηση στον αριθμό των καθημερινών αναζητήσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με βαζεκτομές.

Οι αναζητήσεις για "πού μπορώ να κάνω βαζεκτομή" αυξήθηκαν κατά 850%. Σχετικά ερωτήματα - "πόσο κοστίζει μια βαζεκτομή;" και "είναι αναστρέψιμη η βαζεκτομή;" αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα.

"Υπάρχει μια σαφής αύξηση στους άνδρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν βαζεκτομή", είπε στην εφημερίδα Guardian o δρ Αλεξ Στέινσγλιγκερ, ουρολόγος στη Νέα Υόρκη.

"Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για την αντισύλληψη γενικά, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βαζεκτομή ως αποτελεσματική, χαμηλού κόστους, ασφαλή και μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης που δίνει στους άνδρες τον έλεγχο της αναπαραγωγής τους".

Ο Νεοϋορκέζος ουρολόγος λέει ότι τις εβδομάδες μετά την απόφαση-ορόσημο, στο ιατρείο του στο κέντρο του Μανχάταν παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στις έρευνες που σχετίζονται με τη βαζεκτομή.

"Είχα μερικούς ασθενείς που ζουν σε κάποια πολιτεία όπου μπορεί να έχουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες αμβλώσεων ή οι σύντροφοί τους μπορεί να έχουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες άμβλωσης. Και αυτό σίγουρα συνέβαλε στις περίπλοκες αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνδρες και οι σύντροφοί τους σχετικά με την αντισύλληψη" σημειώνει.

Σε μια κανονική εβδομάδα, είχε κατά μέσο όρο περίπου 15 κλήσεις για πληροφορίες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, μετά την απόφαση της 24ης Ιουνίου, υποβλήθηκαν 72 αιτήματα ενώ όλα τα ραντεβού για επεμβάσεις ήταν με άνδρες από άλλες πολιτείες εκτός Νέας Υόρκης.

Αυτή η αύξηση είναι επίσης ορατή σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες. Τα αρχικά δεδομένα αναζήτησης μέσω της Google του Innerbody έδειξαν ότι τα περισσότερα ερωτήματα που σχετίζονται με τη βαζεκτομή προέρχονταν από το Τέξας, όπου από την 1η Ιουλίου απαγορεύθηκαν οι αμβλώσεις.

Η Μπάρμπαρα Νίλσεν, εκπρόσωπος ενός ουρολογικού ινστιτούτου στο Αϊντάχο (όπου σύντομα θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την απαγόρευση των αμβλώσεων), επιβεβαιώνει ότι στα ιατρεία τους έχουν κάνει 60% περισσότερες επεμβάσεις βαζεκτομής τον περασμένο μήνα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Τι είναι η βαζεκτομή ή απολίνωση των σπερματικών πόρων
Η απολίνωση των σπερματικών πόρων (ή βαζεκτομή) είναι μια μικροεπέμβαση που γίνεται στον άνδρα και η οποία προκαλεί σίγουρη και αποτελεσματική αντισύλληψη.

Ο ασθενής φεύγει σε 2 ώρες από την κλινική, εξακολουθεί να εκσπερματώνει, αλλά δεν περιέχονται πλέον σπερματοζωάρια στο σπερματικό υγρό.

Η επέμβαση γίνεται σε κλινική ημερήσιας νοσηλείας με μέθη. Μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο, ο σπερματικός πόρος απολινώνεται με ράμμα σε δύο σημεία, το μεταξύ τους τμήμα αφαιρείται. Με την επέμβαση απλά διακόπτεται η μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις στις σπερματοδόχους κύστεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας αυτός δεν μπορεί να γονιμοποιήσει.

Πρόκειται για μια επέμβαση με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100% με ελάχιστες περιπτώσεις υποτροπής.

Αν ο άνδρας αλλάξει γνώμη στο μέλλον και θέλει να αποκτήσει παιδί, συστήνεται η λήψη σπερματοζωαρίων με βιοψία από τους όρχεις.

Δείτε επίσης