Κόσμος

Ρωσία: «Persona non grata» στη Μόσχα 39 Βρετανοί, πολιτικοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι

Ο κατάλογος των ανεπιθύμητων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ και τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον

Ρωσία: «Persona non grata»  στη Μόσχα 39 Βρετανοί, πολιτικοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 39 Βρετανών πολιτικών, αξιωματούχων, στελεχών επιχειρήσεων και δημοσιογράφων, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία επειδή υποστήριξαν τη «δαιμονοποίηση» της Ρωσίας.

Θα προστίθεται και νέα ονόματα στον κατάλογο

Όπως έγινε γνωστό, ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τους γνωστούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους Πιρς Μόργκαν, Ρόμπερτ Πέστον και Χιου Έντουαρντς.

Τα ονόματά τους προστίθενται σε εκείνα περισσότερων από 200 άλλων Βρετανών την είσοδο των οποίων έχει ήδη απαγορεύσει η Ρωσία, περιλαμβανομένων των πιο κορυφαίων πολιτικών της Βρετανίας.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσειςαντίστοιχες εκείνων που η Ρωσία έχει επιβάλει σε άλλες δυτικές χώρες που την έχουν πλήξει με κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία– είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές δεδομένου ότι οι σχέσεις είναι ήδη στο ναδίρ και σχεδόν κανένας από αυτούς που στοχοθετούν δεν είναι πιθανό να είχε την πρόθεση να επισκεφθεί τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να προσθέτει ονόματα στον κατάλογο.

'Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μία ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεδομένης της καταστροφικής κίνησης του Λονδίνου να περιστρέψει τον σφόνδυλο των κυρώσεων με παρατραβηγμένα και παράλογα προσχήματα, η εργασία για τη διεύρυνση του ρωσικού καταλόγου απαγόρευσης εισόδου θα συνεχιστεί»,

Ανεπιθύμητη οργάνωση

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ανέφερε ότι η Calvert 22 Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, θεωρείται «ανεπιθύμητη οργάνωση».

«Έχει αποδειχθεί πως η δραστηριότητά της αποτελεί απειλή στα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν σχόλιο από την οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2009 από τη γεννημένη στη Ρωσία οικονομολόγο Νόνα Ματέρκοβα και επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στις τέχνες και τον πολιτισμό στη Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη.

Δείτε επίσης