Κόσμος

Σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Το σχέδιο – απάντηση στους εκβιασμούς της Μόσχας πρέπει να το εγκρίνουν, για να καταστούν δεσμευτικοί οι στόχοι του, τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ

Σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τέθηκε σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο, που είναι η απάντηση της Ευρώπης σε οποιαδήποτε ένταση του ενεργειακού εκβιασμού της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις παραδόσεις.

Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας λέει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βάλει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνει η γερμανική DW.

Ειδικότερα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, με τα κράτη μέλη να καλούνται να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου και να εργαστούν για την επαρκή αποθήκευση αποθεμάτων αερίου πριν από τον χειμώνα.

Το σχέδιο εισήχθη για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εφοδιασμού που θα προέκυπτε εάν η Ρωσία διέκοπτε την παράδοση φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και των αντιποίνων του Κρεμλίνου στις κυρώσεις της ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και θεωρούνται ευρέως μέσο πίεσης της Μόσχας στην Ευρώπη, επισημαίνει το γερμανικό μέσο.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν εθελοντικά καταρχήν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Μαρτίου σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου, οι στόχοι εξοικονόμησης θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες και κλάδους και τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ θα πρέπει να το εγκρίνουν για να καταστούν δεσμευτικοί οι στόχοι.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει εξαιρέσεις από τον στόχο αποταμίευσης 15%.

Το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου συνολικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, ως μεγάλος χρήστης φυσικού αερίου, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτής της ποσότητας.

Τι είπε η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας;

Σύμφωνα με τον Κλάους Μύλερ, τον επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το ταχυδρομείο και τις τηλεπικοινωνίες -την Bundesnetzagentur, το σχέδιο θα μπορούσε να θέσει τέλος στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ή ακόμη και να αρχίσει να τις πιέζει προς τα κάτω.

«Εάν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει την τιμή, ας πούμε, ίσως ακόμη και να τη μειώσει και να συμβάλει στο να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός φυσικού αερίου για να μπορέσουμε να αντέξουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα», είπε ο Μύλερ στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Δείτε επίσης