Κόσμος

Αφγανιστάν: Ιερωμένος των Ταλιμπάν νεκρός από επίθεση βομβιστή καμικάζι - Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Ο σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι σκοτώθηκε κατά την επίθεση σε ιερατική σχολή στην Καμπούλ. Το Ισλαμικό Κράτος τον χαρακτήρισε κορυφαίο ιερωμένο των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν:  Ιερωμένος των Ταλιμπάν νεκρός από επίθεση βομβιστή καμικάζι - Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ιερατική σχολή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ κατά την οποία σκοτώθηκε εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση που έγινε νωρίτερα την Πέμπτη (11.08.2022) σε ιερατική σχολή στην Καμπούλ, έχασε τη ζωή του κορυφαίος ιερωμένος των Ταλιμπάν.

Ο ιερωμένος των Ταλιμπάν, σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι, σκοτώθηκε όταν o δράστης της επίθεσης πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα τεχνητό πόδι από πλαστικό, σύμφωνα με αξιωματούχους και πηγές των Ταλιμπάν.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για την περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας όπου σημειώθηκε η έκρηξη, επιβεβαίωσε τον θάνατο.

Ο Μπιλάλ Καριμί, εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν δήλωσε: «Δυστυχώς, με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο σεβάσμιος ιερωμένος (σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι) έγινε μάρτυρας σε μια δειλή επίθεση των εχθρών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν κατέστη αμέσως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Συγκεκριμένα, τέσσερις πηγές των Ταλιμπάν είπαν στο Reuters ότι δράστης ήταν κάποιος που είχε χάσει παλαιότερα το ένα πόδι του και είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα σε ένα πλαστικό τεχνητό πόδι.

«Διενεργούμε έρευνα για το ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο και ποιος το είχε φέρει σε αυτό το σπουδαίο μέρος για να εισέλθει στο προσωπικό γραφείο του σεΐχη Χακάνι. Είναι πολύ μεγάλη η απώλεια για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος Ταλιμπάν του υπουργείου Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας την ονομασία του νυν καθεστώτος της χώρας.

Ο Χακάνι ήταν εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν που είχε επιζήσει παλαιότερων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης έκρηξης στην πόλη Πεσαβάρ του βορείου Πακιστάν το 2020, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι αποκατέστησαν την ασφάλεια από τότε που ανέλαβαν την εξουσία όταν οι ξένες δυνάμεις αποχώρησαν σχεδόν πριν από έναν χρόνο από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, συχνές επιθέσεις, την ευθύνη για πολλές από τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, και αρκετές φορές είχαν στόχο θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες καθώς και ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

Δείτε επίσης