Κόσμος

Tod's: Τα μοκασίνια σταματούν να κάνουν ντότλτσε βίτα - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το χρηματιστήριο

Θα περιέλθει ολοκληρωτικά η διάσημη ιταλική υποδηματοποιία στο γαλλικό όμιλο πολυτελείας LVMH;  

Tod's: Τα μοκασίνια σταματούν να κάνουν ντότλτσε βίτα - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το χρηματιστήριο
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Τον αποκαλούν κ. Tod’s. Ο Ιταλός ιδιοκτήτης της διάσημης υποδηματοποιίας έχει χαρακτηριστική εμφάνιση και δυνατό ένστικτο. Πίσω από τη μακριά καλοκουρεμένη κόμη του κρύβεται ένας οραματιστής επιχειρηματίας που μυρίζεται τον κίνδυνο από μακριά.

Γι’ αυτό σήμερα που η ιταλική Οικονομία ζορίζεται πραγματικά και η πολιτική σκηνή της χώρας έχει βυθιστεί και πάλι στο χάος μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, και την υψηλή δημοτικότητα που απολαμβάνει η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, βγάζει άρον άρον την εταιρία του από το ιταλικό χρηματιστήριο, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησής της.

Η περιουσία του Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, που έγινε πρωτοσέλιδο πριν από μερικά χρόνια με τη γενναία χρηματική συνεισφορά του στην ανακαίνιση του Κολοσσαίου, έχει καθαρή χρηματική αξία άνω των 2 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή ένας ζάπλουτος άνθρωπος, αφού πρώτα κατάφερε να μετατρέψει τα μοκασίνια σε διεθνές αντικείμενο του πόθου, ο οποίος έχει περιθώριο να πάρει διάφορα επιχειρηματικά ρίσκα. Ωστόσο, αντίθετα από ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι εκείνος ανακοίνωσε την αποχώρηση της Tod’s από το χρηματιστήριο, χρεώνοντας σε αυτό τη συρρίκνωση των εσόδων του από το 1,8 δισ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ την τελευταία 5ετία.

Στόχος η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρίας, καθώς όπως έγραψε σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times», ο Ιταλός bon viveur ανέκαθεν «κατηγορούσε» το ιταλικό χρηματιστήριο ότι δεν τον άφηνε να διοικήσει την Tod’s με τον τρόπο που εκείνος επιθυμούσε. Αλήθεια ή ψέματα, η ιταλική υποδηματοποιία μπορεί τα τελευταία χρόνια να τριπλασίασε την αξία της, με την επέκτασή της στην τεράστια αγορά της Κίνας, όμως τα λειτουργικά της κέρδη δεν μεγάλωσαν ανάλογα. Σύμφωνα με την JP Morgan, η εταιρία φέτος εκτιμάται ότι θα έχει κέρδη 52 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά λιγότερα από τα 56 εκατ. που είχε το 2001. Το δίχως άλλο, η διετία της πανδημίας ήταν μεγάλο πλήγμα για όλες τις εταιρίες πολυτελών ειδών στον κόσμο, ωστόσο ο Della Valle, που πιστεύει ακράδαντα ότι «το στιλ είναι έμφυτο», δεν σκοπεύει να συνεχίσει να χάνει χρήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πήρε την ιστορική απόφαση να κάνει buy out στις μετοχές των άλλων επενδυτών στο ποσό των 338 εκατ. ευρώ, βγάζοντας την Tod’s από το χρηματιστήριο.

Το σχέδιό του προβλέπει ότι η οικογένεια, δηλαδή ο ίδιος μαζί με τα αδέλφια του Αντρέα και Γκιζέλα, θα μανατζάρουν ξεχωριστά τις διαφορετικές μάρκες που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή τη Fay, τη Hogan και, φυσικά, τη Roger Vivier, προκειμένου να καταλήξουν σε ποια από αυτές θα επενδύσουν τα περισσότερα, για να κερδίσουν τα πολλαπλάσια. Οι φήμες λένε ότι με δεδομένο ότι ο Ντέλα Βάλε ξεκαθάρισε πως ο γαλλικός γίγαντας των ειδών πολυτελείας LVMH θα διατηρήσει το μερίδιο 10% που κατέχει στον Όμιλο της Tod’s, ίσως εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του οικογενειακού ποσοστού στον Μπερνάρ Αρνό. Η Ιταλία, άλλωστε, βρίσκεται σε πολιτική κρίση ξανά, και οι οικονομικές της προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες, που καθημερινά δημοσιεύονται άρθρα για το πώς η Ε.Ε. πρέπει να σώσει την τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της για να μη γονατίσει η Ευρωζώνη ξανά.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα καταγράφεται ρεκόρ 38ετίας στις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς», την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο ρωσικό σοκ των τιμών της Ενέργειας, καθώς το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία. Φυσικά, ουδείς αποκλείει την περίπτωση να βγάλει, τελικά, ο Ιταλός κληρονόμος έναν… λαγό από το καπέλο του κλέβοντας την παράσταση, ακριβώς όπως έκανε πριν από ένα έτος, όταν διόρισε τη διάσημη Ιταλίδα influencer Κιάρα Φεράνι, με τους 27 εκατ. ακολούθους, στο διοικητικό συμβούλιο της Tod’s, με αποτέλεσμα η μετοχή της ιταλικής εταιρίας να κάνει άλμα άνω του 5%! Η ιταλική dolce vita, όμως, έχει τελειώσει προ πολλού, και τα παλιά κόλπα δεν μπορούν να… κερδίσουν το χειροκρότημα ξανά.

Δείτε επίσης