Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Έχει «αφανιστεί» το δικαίωμά μου για δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ

Γιατί οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ προχώρησαν στην υποβολή μήνυσης σε βάρος της CIA και του πρώην διευθυντή της Μάικ Πομπέο

Τζούλιαν Ασάνζ:  Έχει «αφανιστεί» το δικαίωμά μου για δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μονόδρομος για τον Τζούλιαν Ασάνζ ήταν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η υποβολή μήνυσης εναντίον της CIA και του πρώην διευθυντή της Μάικ Πομπέο για υποκλοπή, κίνηση που ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι αμερικανοί δικηγόροι του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks,

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Με τη μήνυση που κατατέθηκε, λένε οι ίδιοι κύκλοι, ο ιδρυτής των WikiLeaks μπορεί να... επιστρέψει στους Αμερικανούς την κατηγορία περί «κατασκοπείας» που του αποδίδουν ζητώντας την έκδοσή του. Αν οι ΗΠΑ μιλούν για την πληγείσα εθνική ασφάλειά τους, τώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να επικαλείται την παραβίαση ενός ύψιστου συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των συνομιλιών. Πρόκειται, υπογραμμίζουν, για μία αρχή που η παραβίασή της αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για εκατομμύρια Αμερικανούς και όχι μόνο

Τρώθηκε ένα σημαντικό δικαίωμα

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικηγόροι και δύο δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη μήνυση είναι όλοι τους Αμερικανοί .και τονίζουν ότι η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας παραβίασε το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύονται οι ιδιωτικές τους συνομιλίες με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός.

Καταγγέλλουν πως η CIA συνεργάστηκε με ξένη εταιρεία ασφάλειας, που είχε σύμβαση με την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο για επτά χρόνια ο Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να κατασκοπεύει τον ιδρυτή του WikiLeaks, τα μέλη της ομάδας των συνηγόρων του, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα που συναντούσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ρόμπερτ Μπόιλ, ο οποίος εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, η κατασκοπεία που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν σημαίνει επίσης πως το δικαίωμα του κ. Ασάνζ να έχει δίκαιη δίκη έχει «τρωθεί ως αφανιστεί», καθώς «η κυβέρνηση γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων» που είχε με τους συνηγόρους του, όπως τόνισε σε δημοσιογράφους.

«Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ως και απόρριψη των κατηγοριών ή απόσυρση του αιτήματος έκδοσης, σε αντίδραση στις δραστηριότητες αυτές, που ήταν σαφέστατα αντισυνταγματικές», έκρινε.

Η μήνυση κατατέθηκε εξ ονόματος των δικηγόρων Μάργκαρετ Ράτνερ Κούνστλερ και Ντέμπορα Χέρμπεκ και των δημοσιογράφων Τσαρλς Γκλας και Τζον Γκετζ.

Στρέφονται εναντίον της CIA, του πρώην διευθυντή της και πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, της εταιρείας ασφαλείας Undercover Global και του προέδρου της Νταβίντ Μοράλες Γκιγιέν.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Undercover Global, εταιρεία με έδρα την Ισπανία, που είχε υπογράψει σύμβαση με την πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, συγκέντρωνε για λογαριασμό της CIA στοιχεία από συσκευές των μηνυτών, ειδικά συνομιλίες τους με τον Τζούλιαν Ασάνζ, κι είχε τοποθετήσει μικρόφωνα μέσα στο κτίριο, οι ηχογραφήσεις των οποίων, όπως και πλάνα από κλειστό σύστημα παρακολούθησης, στέλνονταν επίσης στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Μάικ Πομπέο «ήταν ενήμερος και είχε εγκρίνει» αυτή τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, που διευκρινίζει ότι η Undercover Global στρατολογήθηκε από τη CIA το 2017.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας να εγκρίνει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Αν καταδικαστεί, από την αμερικανική δικαιοσύνη, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Δείτε επίσης