Κόσμος

Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Ιράν: Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και καλεί τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να δραστηριοποιηθεί αντί να κάνει θεατρικά σόου».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε κρατούμενους με την Ουάσινγκτον...Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απελευθερώσουν φυλακισμένους ιρανούς πολίτες άνευ όρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Τεχεράνη επιδιώκει την αποφυλάκιση δεκατριών Ιρανών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους επτά διπλής εθνικότητας Ιρανοαμερικανοί, δύο Ιρανοί μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και τέσσερις ιρανοί πολίτες χωρίς άδεια παραμονής στην αμερικανική επικράτεια.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι ο Σιαμάκ Ναμάζι έχει συμπληρώσει 2.500 ημέρες άδικης κράτησης στο Ιράν και ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ελευθερία όλων των Αμερικανών που κρατούνται στην χώρα.

Η δήλωση του Καναάνι συμπίπτει με την κορύφωση των προσπαθειών για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση του Ιράν στην «τελική» πρόταση της ΕΕ για την διάσωση της συμφωνίας, αφού η Τεχεράνη κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει ευελιξία.

Δείτε επίσης