Κόσμος

Φυσικό αέριο: Παιχνίδια Πούτιν με τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 - Στις 4 τώρα οι ημέρες διακοπής

Η Gazprom δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης, παρατείνοντας τη διάρκεια της διακοπής των ροών φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Παιχνίδια Πούτιν με τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 - Στις 4 τώρα οι ημέρες διακοπής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι ροές φυσικού αερίου θα διακοπούν τελικά για τρεις και όχι για τέσσερις ημέρες, όπως είχε ανακοινωθεί, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι των Ευρωπαίων για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ύστερα από τα νέα «παιχνίδια» του Βλαντίμιρ Πούτιν με τη στρόφιγγα του Nord Stream 1.

Στις 19 Αυγούστου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, η Gazprom, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ξανά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες εξαιτίας εργασιών επισκευής.

Η στρατηγική του Πούτιν για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη -Οι αναταραχές που υποδαυλίζει
Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ η η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση της Gazprom, όμως, τα πράγματα δε θα συμβούν ακριβώς έτσι.

Η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή του Nord Stream 1
«Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom σχετικά με τις πληροφορίες Seeburger πλατφόρμα.

Όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να πλήξει περισσότερο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς ο αγωγός ήδη λειτουργεί με μόνο το 20% της χωρητικότητάς του. Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Δείτε επίσης