Κόσμος

NASA: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος - 400.000 θεατές στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ!

Η μεγάλη πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη ξετρέλανε τους Αμερικανούς

NASA: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος - 400.000 θεατές στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κοσμοσυρροή σημειώνεται στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για την εκτόξευση του Artemis I που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο τις 14.17 τοπική ώρα ή 21.17 ώρα Ελλάδας.

Το πλήθος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 400.000 άτομα, περισσότερα κι από τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Η δοκιμαστική αποστολή που θα πετάξει μέχρι τη Σελήνη, μεταφέροντας τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών, επρόκειτο να εκτοξευτεί την Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω δυσλειτουργίας σε έναν από τους κινητήρες του πυραύλου SLS, του ισχυρότερου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η αναβολή - που αποδόθηκε τελικά σε έναν ελαττωματικό αισθητήρα - ήταν μεγάλη απογοήτευση για τα 100 με 200 χιλιάδες άτομα που είχαν ήδη σπεύσει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, σύμφωνα την εκτίμηση, Αυτή τη φορά περισσότερος κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την αναχώρηση, δεδομένου ότι η Δευτέρα είναι αργία στις ΗΠΑ λόγω της Ημέρας της Εργασίας και αξιωματούχοι της κομητείας Μπρέβαρντ στη Φλόριντα περιμένουν τώρα πολύ μεγαλύτερο πλήθος, πιθανώς διπλάσιο.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότεροι από όσους είχαμε την Δευτέρα, δεδομένου ότι στο λιμάνι θα είναι δεμένα τέσσερα πλοία, μια εκτόξευση-ορόσημο, εκτόξευση το Σαββατοκύριακο και εορταστικό τριήμερο» δήλωσε η Μίγκαν Χάπελ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Γραφείο Τουρισμού της Φλόριντα.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή, το πλήθος θα απολαύσει την εκτόξευση του SLS στην πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis που διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960 (στην ελληνική μυθολογία η Άρτεμη ήταν αδελφή του Απόλλωνα). Ο SLS, ένας γίγαντας ύψους 98 μέτρων, μεταφέρει την κάψουλα Orion, η οποία θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για περίπου δύο εβδομάδες, πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό στις 10 Οκτωβρίου και, αν όλα πάνε καλά, η ίδια πτήση θα πραγματοποιηθεί το 2024 με πλήρωμα της NASA, ενώ η πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, δεν αναμένεται πριν από το 2025.

Δείτε επίσης