Κόσμος

Ανσστασιάδης – Μέτσολα: Συνάντηση στη Λευκωσία για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Ανσστασιάδης – Μέτσολα: Συνάντηση στη Λευκωσία για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση Αναστασιάδη, Μέτσολα.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλονται από πλευράς της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για τις προτάσεις του, οι οποίες έχουν ως στόχο να σπάσουν το αδιέξοδο και να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Τον περασμένο Ιούλιο η κα. Μέτσολα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επανέλαβε την καταδίκη από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των συνεχιζόμενων παραβιάσεων από την Τουρκία των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992) για την Αμμόχωστο. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανέφερε στην επιστολή της, συμμερίζεται την άποψη του κ. Αναστασιάδη ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδοκιμάζει, επίσης, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμφωνεί πως αυτά, πέραν από τα οφέλη για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών, στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε επίσης