Κόσμος

NASA: Νέα διαρροή ματαίωσε την εκτόξευση του Artremis I στη Σελήνη

Νέα ευκαιρία εκτόξευσης προβλέπεται για τη Δευτέρα, παραμένει όμως αμφίβολο αν οι μηχανικοί της αποστολής θα προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη δυσλειτουργία

NASA: Νέα διαρροή ματαίωσε την εκτόξευση του Artremis I στη Σελήνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρόβλημα ανέκυψε και πάλι στη γενική πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, μία επικίνδυνη διαρροή υδρογόνου που εμφανίστηκε ξανά και ξανά στη διαδικασία πλήρωσης με καύσιμα οδήγησε και πάλι σε αναβολή της εκτόξευσης του Artemis I.

Νέα ευκαιρία εκτόξευσης προβλέπεται για τη Δευτέρα, παραμένει όμως αμφίβολο αν οι μηχανικοί της αποστολής θα προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη δυσλειτουργία στο σύστημα που τροφοδοτεί τον πύραυλο με 3,7 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου.

Σύμφωνα με το MEGA,σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο SLS θα πρέπει να επιστρέψει στο Κτήριο Συναρμολόγησης Οχήματος, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε αναβολή της εκτόξευσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο.

Οι διαρροές καυσίμου είναι γενικά δύσκολο να ανιχνευθούν στις δοκιμές εδάφους καθώς τείνουν να εμφανίζονται μόνο όταν το σύστημα τροφοδοσίας πέσει στη θερμοκρασία του υγρού υδρογόνου στους -217 βαθμούς Κελσίου.

Το πρόβλημα είχε πρωτοεμφανιστεί το καλοκαίρι στις δοκιμές πλήρωσης των δεξαμενών. Παρά τις εργασίες επιδιόρθωσης, διαρροές είχαν επανεμφανιστεί και στην πρώτη απόπειρα εκτόξευσης που αναβλήθηκε τη Δευτέρα.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα μετέφερε την κάψουλα Orion, στην οποία επιβαίνουν τρία ανδρείκελα σε μια πτήση γύρω από το φεγγάρι και πίσω, ένα ταξίδι 40 ημερών.

Η ίδια πτήση προγραμματίζεται να επαναληφθεί με πλήρωμα το 2024, πριν την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης που θα ακολουθήσει το 2025 το νωρίτερο και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την SpaceX του Έλον Μασκ.

[/O

Δείτε επίσης