Κόσμος

Ένα βιβλίο «ξεβολεύει» τη Γαλλία: Η σεξουαλική παρενόχληση σε πρώτο πλάνο

Ένας άνδρας που δεν καταλαβαίνει ούτε τι κάνει, ούτε τι λέει και οι γυναίκες αποδέκτες της κατακριτέας συμπεριφοράς του

Ένα βιβλίο «ξεβολεύει» τη Γαλλία: Η σεξουαλική παρενόχληση σε πρώτο πλάνο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα βιβλίο «ξεβολεύει» τη Γαλλία. Η σεξουαλική παρενόχληση και η ισότητα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ο πυρήνας της νουβέλας με τίτλο «Cher Connard» (σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση ‘’Αγαπητέ Μ@@@@α’’) της συγγραφέα, Βιρζινί Ντεπάντ, που έχει γίνει ήδη best seller στη χώρα δημιουργίας της.

Η ιστορία αφορά τον Όσκαρ, έναν συγγραφέα 40 ετών, ο οποίος προσβάλει στο Instagram μια συνομήλικη του ηθοποιό για τον τρόπο που γερνάει. Εκείνη περνά στην αντεπίθεση και δίνει διάσταση στο θέμα, ακριβώς τη χρονική στιγμή που μια νεώτερη δημοσιογράφος κατηγορεί τον Όσκαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

Η υποτιμητική προσέγγιση του κινήματος #MeToo από τον μεσήλικα συγγραφέα, που δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει κάνει λάθος, πυροδοτεί μια εξέταση της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αυτή του κατηγορούμενου άνδρα, της προσβεβλημένης γυναίκας και του νεαρού θύματος.

Και οι τρεις τους γράφουν, απαντούν και σχολιάζουν επί του θέματος με φόντο τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, τις επαγγελματικές συναντήσεις μέσω Zoom και τον εθισμό. Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει προκαλέσει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία, που φαίνεται να ψάχνει να βρει που τοποθετείται ανάμεσα στο κίνημα #MeToo, το οποίο αφορά όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιων αποτρόπαιων συμπεριφορών και της απάντησης #Balancetonporc, που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και η ηθοποιός, Κατρίν Ντενέβ, με σημείο αναφοράς μια ανοιχτή επιστολή που καλεί άπαντες «να σταματήσουν τις πουριτανικές αντιδράσεις».

Η Γαλλίδα συγγραφέας, που έχει ταυτιστεί με τους ανθρώπους του περιθωρίου, και άλλαξε το πρόσωπο του γαλλικού φεμινισμού με το μανιφέστο της του 2006, «King Kong Theory», στο οποίο όπως αποκάλυψε βιάστηκε σε ηλικία 17 ετών, ενώ έκανε ωτοστόπ με τον φίλο της, σε πρόσφατη σπάνια συνέντευξη της είπε ότι το μόνο που προσπαθεί να κάνει με τα βιβλία της είναι «να καταλάβει τη βία».

Δείτε επίσης