Κόσμος

Ελισάβετ: Η «χρυσή ουαλική βέρα» και τα «μαργαριταρένια σκουλαρίκια» - Έτσι θα ταφεί η Βασίλισσα

Η Πριγκίπισσα Άννα η «χρυσή κληρονόμος»...

Ελισάβετ: Η «χρυσή ουαλική βέρα» και τα «μαργαριταρένια σκουλαρίκια» - Έτσι θα ταφεί η Βασίλισσα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ιστορική συλλογή κοσμημάτων της Βασίλισσας Ελισάβετ περιλαμβάνει δεκάδες στέμματα, εκατοντάδες καρφίτσες, και σχεδόν κάθε είδος πολύτιμου λίθου.

Κατά τη διάρκεια του 73χρονου γάμου της με τον Φίλιππο, εκείνος σχεδίασε και αγόρασε πολλά κοσμήματα για τη Βασίλισσα και τα μοναδικά του σχέδια συχνά αντανακλούσαν προσωπικές αναφορές στη σχέση τους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες συλλογές κοσμημάτων στον κόσμο. Εκείνη όμως θα ταφεί μόνο με δύο κοσμήματα, σύμφωνα με έναν βασιλικό εμπειρογνώμονα.

Κοσμήματα βασίλισσας Ελισάβετ

Η Λίζα Λέβινσον, επικεφαλής επικοινωνίας του Natural Diamond Council, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Metro, πως θα ήταν «απίθανο» η «ταπεινή» βασίλισσα να ταφεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από την απλή «χρυσή ουαλική βέρα και ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια».

Όσο για το δαχτυλίδι των αρραβώνων της, το οποίο περιείχε διαμάντια που προέρχονται από μια τιάρα που ανήκε στη μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου, την Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, θα δοθεί πιθανότατα στην κόρη της, την πριγκίπισσα Άννα.

Κοσμήματα βασίλισσας Ελισάβετ

Η βέρα της βασίλισσας Ελισάβετ πέρασε στην ίδια από τους γονείς της, που την φόρεσαν στο δικό τους γάμο το 1923, ξεκινώντας μια βασιλική παράδοση να έχουν γαμήλιες βέρες από ουαλικό χρυσό.

Η συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ

Κι αν αναρωτιόσασταν τι κοσμήματα είχε η Αυτού Μεγαλειότητα, η ιδιωτική της συλλογή κοσμημάτων περιλαμβάνει περίπου 300 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων 98 καρφιτσών, 34 ζευγαριών σκουλαρικιών και 15 δαχτυλιδιών. Όταν δεν τα φορούσε η μονάρχης, φυλάσσονταν στην Πινακοθήκη της βασίλισσας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όσο για τα επίσημα κοσμήματα του Στέμματος, φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου. Η συλλογή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει περισσότερα από 23.000 διαμάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια.

Κοσμήματα βασίλισσας Ελισάβετ

Γιατί θα ταφεί με μόλις δύο κοσμήματα η βασίλισσα Ελισάβετ

Όπως δήλωσε η βασιλική εμπειρογνώμονας: «Η Αυτού Μεγαλειότητα είναι μια απίστευτα ταπεινή κατά βάθος γυναίκα που είναι απίθανο να ταφεί με κάτι άλλο εκτός από την απλή χρυσή ουαλική βέρα της και ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια».

Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα κοσμήματα της βασίλισσας Ελισάβετ είναι πιθανό να παραμείνουν στην βασιλική συλλογή αντί να ταφούν μαζί της, επειδή η ζωή της Αυτής Μεγαλειότητας «είχε πάντα να κάνει με την κληρονομιά της βασιλικής οικογένειας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. Τα κοσμήματά της αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς».

Με το στέμμα και το σκήπτρο της το φέρετρό της

Περνώντας στην κηδεία τώρα, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα είναι ντυμένο με την βασιλική σημαία, όπως έγινε και στο Εδιμβούργο, ενώ επάνω του θα τοποθετηθεί – για την ώρα της κηδείας – το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα, το οποίο φορούσε η βασίλισσα μία φορά τον χρόνο, κατά το κρατικό άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει σχεδόν 3.000 πολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια. Το στέμμα είχε κατασκευαστεί για τη βασίλισσα Βικτορία το 1838. Ο πιο ιστορικά σημαντικό λίθος σε αυτό είναι το ζαφείρι του Εδουάρδου του Ομολογητή, το οποίο προέρχεται από το δαχτυλίδι στέψης του Εδουάρδου, η οποία έγινε το 1042, με αποτέλεσμα αυτός να είναι ο παλαιότερος πολύτιμος λίθος σε ολόκληρη τη βασιλική συλλογή.

Επάνω στο φέρετρο θα τοποθετηθεί επίσης το σκήπτρο, το οποίο περιέχει το διαμάντι Cullinan 1, που κόπηκε από το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ και είχε ανακαλυφθεί σε ένα ορυχείο στη Νότια Αφρική το 1905.

Κοσμήματα βασίλισσας Ελισάβετ

Δείτε επίσης