Κόσμος

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει drones για χημικό και βιολογικό πόλεμο - Τον «κάρφωσε» ο Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από τα έγγραφα που παρουσιάζει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα

Nordic Monitor: Ο  Ερντογάν σχεδιάζει drones για χημικό και βιολογικό πόλεμο - Τον «κάρφωσε» ο Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα.

Την αποκάλυψη για τις κατηγορίες της Μόσχας εναντίον της Άγκυρας φέρνει στο φως, με έγγραφα που παρουσιάζει, το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για το τουρκικό καθεστώς.

Τα όσα γίνονται γνωστά από το επίμαχο δημοσίευμα για τις κατηγορίες της Μόσχας παίρνουν άλλη διάσταση αν συνδυαστούν με τα γεγονότα. που καταδεικνύουν ότι η επιθετικότητα της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τα τουρκικά drones πραγματοποιούν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Επιπλέον με τα όσα υποστηρίζει η Ρωσία η εξ ανατολών απειλή αποκτά ένα νέο νόημα, καθώς η τεχνολογική πρόοδος της Τουρκίας στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως φαίνεται, δεν εξαντλείται μόνο στην εξουδετέρωση χερσαίων και θαλάσσιων στόχων αλλά προεκτείνεται και στη διενέργεια χημικού και βιολογικού πολέμου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ραγδαίες, όπως προδιαγράφονται, εξελίξεις στην περιοχή μας.

Τι αποκαλύπτουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Με βάση τα έγγραφα, που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Όπως είναι γνωστό, επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν ύστερα από υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες της αλληλογραφίας μεταξύ της τουρκικής εταιρείας και των ουκρανικών αρχών, η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, φανερώνει την πρόθεση του Κιέβου να μετατρέψει τα τουρκικά drones σε πλατφόρμες εξαπόλυσης χημικών και βιολογικών πληγμάτων.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι η Ουκρανία έχει στείλει αίτημα στην Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σύστημα, που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος πετώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων.

Τουρκία: Τι απαντά για τα drones

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές αρχές είναι πεπεισμένες για τα πραγματικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τομέα των drones, που αποτελεί την αιχμή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Καταρχάς, στην υποκλαπείσα επιστολή της Κρατικής Υπηρεσίας Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας προς την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία υποβάλλονταν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Μεταξύ αυτών, και 2 ερωτήματα αναφορικά με το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο και το σύστημα-μηχανισμό ψεκασμού αερολύματος. «Είναι το UAV εξοπλισμένο με σύστημα/μηχανισμό ψεκασμού αερολυμάτων χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων;», αναφερόταν στην ερώτηση νούμερο 9.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Bayraktar σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για τον ψεκασμό χημικών παραγόντων πολέμου πάνω από το εχθρικό έδαφος», ανέφερε η Ρωσία στην επιστολή της προς τον ΟΗΕ ισχυριζόμενη ότι διαθέτει ακόμα περισσότερα στοιχεία, που το αποδεικνύουν.

Βάσει των όσων υποστηρίζει η Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, εντοπίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό αερολύματος.

Βέβαια, στην επίσημη απάντηση της η Άγκυρα μπορεί να απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς αποκαλύπτει όμως ότι έχει ένα ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου για ειρηνικούς, όπως σημειώνει, σκοπούς με στόχο «να αναπτύξει ικανότητες για την αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών». Όλα τα παραπάνω στοιχεία εκ των πραγμάτων προσδίδουν νέες ανησυχητικές διαστάσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης drones από την Τουρκία.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιχειρησιακά ενεργών μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπολογίζονται σε 200, έχοντας ως κύριο πεδίο δράσης τους το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την ένταξη και νέων μονάδων να πραγματοποιείται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απειλής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την καθυστερημένη διάψευση της τουρκικής πλευράς το γεγονός και μόνο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κρίσιμο διάστημα για την πορεία των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Bayraktar1

Δείτε επίσης