Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ και Πρίγκιπας Φίλιππος: Τι λέει το πρωτόκολλο για την κοινή ταφή τους

Γιατί ο σύζυγος της βασίλισσας παρέμενε «άταφος» έως σήμερα

Βασίλισσα Ελισάβετ και Πρίγκιπας Φίλιππος: Τι λέει το πρωτόκολλο για την κοινή ταφή τους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η μακροβιότερη μονάρχης, η βασίλισσα Ελισάβετ, αναμένεται να ταφεί μαζί με τον Φίλιππο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η κηδεία της θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, τοπική ώρα, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί σε πομπή στην κρατική άμαξα του Βασιλικού Ναυτικού και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής στο σημείο θα βρίσκονται μέλη του Βασιλικού Ναυτικού και των Βασιλικών Πεζοναυτών.

Στη νεκροπομπή το φέρετρο της βασίλισσας θα συνοδεύουν ο πρωτότοκος γιος της και νέος βασιλιάς, Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα και οι πρίγκιπας Φίλιππος και Εδουάρδος.

Πίσω τους θα ακολουθούν τα εγγόνια τους, Πίτερ Φίλιπς, ο Δούκας του Σάσεξ και ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

Οι πύλες του Αββαείου του Γουέστμινστερ θα έχουν ανοίξει από τις 8 το πρωί για να λάβει τη θέση του το εκκλησίασμα των περίπου 2.000 ατόμων.

Το «παρών» θα δώσουν υψηλοί προσκεκλημένοι, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι της υπερπόντιας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων ξένων αξιωματούχων της βασιλικής εξουσίας.

Η ταφή και το χώμα από το Φρόγκμορ

Η τελετή της ταφής θα είναι αποκλειστικά ιδιωτική - ως βαθιά προσωπική περίσταση της βασιλικής οικογένειας. Θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα από τον Κοσμήτορα του Ουίνδσορ - τον πνευματικό επικεφαλής των κανόνων του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Το χώμα που θα σκορπίσουν πάνω στο φέρετρο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα προέρχεται από το βασιλικό μαυσωλείο του Φρόγκμορ. Η βασίλισσα θα ταφεί με τον επί επτά και πλέον δεκαετίες σύζυγό της, Φίλιππο στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI.

Πριν τον τελευταίο ύμνο, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το βασιλικό στέμμα και το σκήπτρο.

Γιατί ο Φίλιππος παρέμενε «άταφος»

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το 25 μέλος της βασιλικής οικογένειας που ενταφιάζεται στο Βασιλικό Θησαυροφυλάκιο, κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το οποίο, όμως, δεν επρόκειτο να είναι και το τελικό σημείο ανάπαυσής του, καθώς μετά το θάνατο της βασίλισσας το πρωτόκολλο όριζε πως τα λείψανά του θα μεταφέρονταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στην Ελισάβετ.

Το πρωτόκολλο που όριζε πως ο σύζυγος της βασίλισσας θα ζούσε ουσιαστικά στη «σκιά» της, έγινε η αιτία καθυστέρησης της μεταφοράς του στο τελικό σημείο ανάπαυσής του επί περίπου 1,5 χρόνο.

Έτσι, το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, που πέθανε σε ηλικία 99 χρόνων στις 9 Απριλίου του 2021, τοποθετήθηκε σε μία μαρμάρινη πλάκα στο τμήμα του παρεκκλησίου, γνωστού ως Quire και παρέμεινε εκεί, όπως ορίζει η τελετουργία, έως το θάνατο της βασίλισσας.

Σε μερικά 24ωρα θα μεταφερθεί από εκεί δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ και σύζυγό του επί 73 χρόνια.

Το βασιλικό θησαυροφυλάκιο δημιουργήθηκε μεταξύ 1804 - 1810 για τον Γεώργιο τον Γ' που πέθανε το 1820. Στο συγκεκριμένο σημείο ενταφιάστηκαν και άλλοι βασιλείς, όπως οι Γεώργιος Γ' και Γουίλιαμ ο Δ'.

Υπενθυμίζεται πως Ελισάβετ και Φίλιππος παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον πρίγκιπα Έντουαρντ. Έζησαν μαζί για 73 χρόνια, μέχρι το θάνατο του Φιλίππου πέρυσι.

Δείτε επίσης