Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η υφήλιος την αποχαιρετά - Ηγέτες και βασιλείς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για το ύστατο χαίρε

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για το τελευταίο αντίο στη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η υφήλιος την αποχαιρετά - Ηγέτες και βασιλείς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για το ύστατο χαίρε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ, που κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου κατά την 70χρονη βασιλεία της.

Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα. Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

Στους 2.000 προσκεκλημένους περιλαμβάνονται περίπου 500 ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από τον όλο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ηγέτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα και το Πακιστάν.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Πλήθη ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο από όλη τη Βρετανία και το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα, με ορισμένους να σκαρφαλώνουν σε κολώνες φωτισμού προκειμένου να δουν τη βασιλική πομπή --μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους στη σύγχρονη Ιστορία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Εκατομμύρια περισσότεροι παρακολουθούν την κηδεία της Ελισάβετ από την τηλεόραση στα σπίτια τους καθώς για σήμερα στη χώρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Είναι η πρώτη φορά που κηδεία Βρετανού μονάρχη μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β' στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Δείτε επίσης