Κόσμος

Γαλλία: Πρώην σταρ της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας κατηγορείται για βιασμούς - Τουλάχιστον επτά γυναίκες έχουν καταθέσει εις βάρος του

Δύο δικαστικές έρευνες είναι ήδη σε εξέλιξη για τις καταγγελίες

Πρώην σταρ της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας στη Γαλλία κατηγορείται για βιασμούς -
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρώην σταρ της γαλλικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και παρουσιαστής της τηλεφημερίδας του TF1, Πατρίκ Πουάβρ ντ' Αρβόρ έδωσε τον Ιούλιο κατάθεση στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις και κατά την οποία έχουν καταθέσει τις μαρτυρίες τους τουλάχιστον επτά γυναίκες, γνωστοποιήθηκε σήμερα.

Ο ίδιος αμφισβητεί αυτές τις κατηγορίες, αν και αποτελεί το στόχο δύο δικαστικών ερευνών στη περιφέρεια του Παρισιού, Ναντέρ.

Η πρώτη, η οποία διεξάγεται από την εισαγγελία, άρχισε έπειτα από δύο προσφυγές το Δεκέμβριο 2021, η μία για βιασμό το 1985 και η άλλη για σεξουαλική επίθεση το 2013, αν και τα αδικήματα αυτά μοιάζει να έχουν παραγραφεί.

Από το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον επτά γυναίκες, ηλικίας από περίπου 20 μέχρι περίπου 60 ετών, έχουν καταθέσει στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που ασχολείται με την υπόθεση και τουλάχιστον τρεις απ' αυτές κατέθεσαν μήνυση.

Την Τετάρτη, η εφημερίδα Libération δημοσίευσε τις μαρτυρίες τριών γυναικών συγγραφέων, οι οποίες κατήγγειλαν βιασμούς και έθεταν ερωτήματα για την επιείκεια που, σύμφωνα με τις ίδιες, έδειχνε στον πρώην δημοσιογράφο ο κόσμος των εκδόσεων.

Ανάμεσά τους, η Μπενεντίκτ Μαρτέν, καταγγέλλει μια σεξουαλική επίθεση το Νοέμβριο 2003, όταν ήταν 24 ετών, και η Αν Κοκίλ-Γκλεζ ένα βιασμό το 1985, όταν ήταν 16 ετών.

Μια δεύτερη έρευνα διεξάγεται από την εισαγγελία της Ναντέρ, την οποία έχει αναλάβει ανακριτής και η οποία αφορά τις κατηγορίες για βιασμούς που έχει διατυπώσει η συγγραφέας Φλοράνς Πορσέλ.

Η Φλοράνς Πορσέλ, ηλικίας σήμερα 39 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε μήνυση το Φεβρουάριο 2021 και κατηγορεί τον Πατρίκ Πουάβρ ντ' Αρβόρ ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική επαφή το 2004 και σε στοματικό σεξ το 2009.

Ακολούθησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν οι μαρτυρίες 22 άλλων γυναικών για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και/ή σεξουαλική παρενόχληση. Η έρευνα μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια τον Ιούνιο 2021, στην πλειονότητα των υποθέσεων εξαιτίας παραγραφής.

Η Φλοράνς Πορσέλ είχε τότε υποβάλει και πάλι μήνυση, αυτή τη φορά με παρουσία πολιτικής αγωγής, για να πετύχει την έναρξη μιας νέας έρευνας από ανακριτές.

Στο τέλος Ιουνίου, το ανακριτικό τμήμα του εφετείου των Βερσαλλιών επεξέτεινε το πεδίο αυτών των ερευνών στα γεγονότα που φαινόταν να έχουν παραγραφεί, υπενθυμίζοντας πως η ματαίωση των διώξεων δεν ήταν αναπόφευκτη και πως το σημείο εκκίνησης της περιόδου, στη διάρκεια της οποίας η δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει, μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να μετατεθεί. Αυτό συμβαίνει κυρίως αν οι ερευνητές αποφανθούν πως τα αδικήματα επανελήφθησαν κατά συρροή.

Δείτε επίσης