Κόσμος

Γαλλία: Ο Μελανσόν στηρίζει στέλεχος του που χτύπησε γυναίκα – Θύελλα αντιδράσεων για την «ανοχή» στη βίαια πράξη

Πυρά από την πρωθυπουργό της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, που μιλά για «εξαιρετικά σοκαριστικό tweet» από τον Μελανσόν

Σάλος στη Γαλλία με τη στήριξη Μελανσόν σε στέλεχος του που χτύπησε γυναίκα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε σήμερα ότι είναι «εξαιρετικά σοκαριστικό» το τιτίβισμα του αρχηγού των «Ανυπότακτων Γάλλων», με το οποίο στηρίζει τον Αντριά Κατενέ ο οποίος παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη σύζυγό του!

Ο 32χρονος Κατνάν, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Αριστεράς, δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως ότι χαστούκισε τη γυναίκα του στη διάρκεια ενός οικογενειακού καβγά. Έπειτα από αυτό, και παρά το γεγονός οτι θεωρείτο ένας εκ των πιθανών διαδόχων του Μελανσόν στο τιμόνι του κόμματος, παραιτήθηκε από τα κομματικά αξιώματα και παραμένει απλώς βουλευτής.

Πάντως, η πολιτική του καριέρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία με την πρωθυπουργό της χώρας να κατακεραυνώνει τον επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς για τα πρόσωπα που έχει επιλέξει να έχει στο κόμμα του στηρίζοντας τις απεχθείς πράξεις τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, η σατιρική εφημερίδα «Canard Enchainer» αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Κατνάν, Σελίν, τον κατήγγειλε στην αστυνομία, χωρίς να καταθέσει μήνυση σε βάρος του.
Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή στο Twitter, ο Κατνάν ομολόγησε ότι στη διάρκεια ενός καβγά πριν από ένα χρόνο «σε μια φάση οξύτατης έντασης και αμοιβαίας επιθετικότητας», χαστούκισε τη γυναίκα του. «Λυπούμαι βαθύτατα γι' αυτή την ενέργεια κι έχω ζητήσει συγγνώμη πολλές φορές», έγραψε. Το δικαστήριο στη Λιλ της Γαλλίας, όπου εξελέγη βουλευτής, ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.
Από την πλευρά του, ο Μελανσόν θεώρησε σκόπιμο να επαινέσει τον συνεργάτη του για το «θάρρος και την αξιοπρέπειά του» επειδή μίλησε δημοσίως για το συμβάν και ανέλαβε τις συνέπειες με την παραίτησή του, αλλά και μία άλλη βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η Σοφία Σικιρού, εξήρε την «ειλικρίνεια και την αυτοθυσία» του Κατνάν και ζήτησε να αφήσει ο κόσμος το ζευγάρι στην ησυχία του.
«Το tweet του Μελανσόν ήρθε από έναν άλλο κόσμο», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένη η γερουσιαστής των Πρασίνων, Μελανί Βογκέλ.

«Είναι μια λίαν σοκαριστική αντίδραση. Ο Μελανσόν δεν είπε τίποτε για το θύμα. Χρησιμοποιεί μια «μάτσο» ρητορική για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Δείχνει ότι η απέχθεια και το μίσος κατά των γυναικών έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτά που λένε τα θύματα», είπε η δημοτική σύμβουλος του Παρισιού, Ραφαέλ Ρεμύ Λελέ. Ο Μελανσόν πρόσθεσε αργότερα ότι «ένα χαστούκι είναι πάντα απαράδεκτο», αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.
«Περιμένω από τον Κατνάν να παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή. Αν τα γνωρίζαμε αυτά στις εκλογές, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα ήταν υποψήφιος και δεν θα τον ψήφιζε ο κόσμος. Δεν μπορείς να εκπροσωπείς μια χώρα όταν έχεις ομολογήσει ότι άσκησες ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορείς να μετέχεις στον αγώνα της Αριστεράς και των Πρασίνων για τα δικαιώματα των γυναικών αν είσαι ο ίδιος βίαιος», δήλωσε η Λελέ, ενώ την παραίτηση του Κατνάν ζήτησε και η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό.
Το σκάνδαλο Κατνάν είναι το τρίτο φέτος που αμαυρώνει το κύρος και την αξιοπιστία του κόμματος «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Μελανσόν, ένα κόμμα που επαίρεται ότι ηγείται της μάχης ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Δείτε επίσης