Κόσμος

Διεθνείς αντιδράσεις για σχέδια της Ρωσίας για προσάρτηση των κατειλημμένων ουκρανικών περιοχών

Ισχυρή αντίδραση οργανισμών και κρατών ανά τον κόσμο για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» από τις φιλορωσικές αρχές έχουν προκαλέσε

Διεθνείς αντιδράσεις για σχέδια της Ρωσίας για προσάρτηση των κατειλημμένων ουκρανικών περιοχών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας ανήγγειλαν χθες Τρίτη την επείγουσα διεξαγωγή, «δημοψηφισμάτων» από την 23η ως την 27η Σεπτεμβρίου, για την ένωσή τους με τη Ρωσία, εν μέσω της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε ισχυρές διεθνείς αντιδράσεις, κατακεραυνώνοντας τις προσπάθειες της Μόσχας να δημιουργήσει τετελεσμένα, την ώρα που η πλάστιγγα του πολέμου γέρνει εναντίον της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε πως «δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ανάλογα και η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επίσης καταδίκασε χθες Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

"Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ", προστίθεται στο κείμενο.

Δείτε επίσης