Μαχσά Αμινί: «Καζάνι που βράζει» το Ιράν, βάφονται με αίμα οι διαδηλώσεις - «Έπεσε μαύρο» στα social media
Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα των άγριων διαδηλώσεων για τη βαρβαρότητα της «Θρησκευτικής Αστυνομίας» - «Να προσαχθούν όσοι διαδίδουν fake news», λένε φρουροί της Επανάστασης - Δείτε βίντεο που κόβουν την ανάσα

Ετοιμαζόταν μαζί με τον αδερφό της να κάνει ένα σύντομο ταξίδι, όνειρο σχεδόν απίθανο για τους νέους εκεί, και τελικά έκανε το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή. Η Μαχσά Αμινί, μόλις 22 χρονών, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τη «θρησκευτική αστυνομία», που την άρπαξε και την έβαλε μέσα στο βαν της φρίκης, ενώ περπατούσε στο δρόμο, γιατί λίγες τούφες ξεπρόβαλαν από το χιτζάμπ.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη, δεκάδες είναι οι μάρτυρες που κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η Αμινί δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, περιμένοντας και την τελευταία σφραγίδα παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά. Δεν της έδωσαν σημασία. Κάμερες μέσα από το τμήμα δείχνουν την κοπέλα να προσπαθεί να κρατηθεί από κάτι καρέκλες και στη συνέχεια να καταρρέει. Αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μία ημέρα μετά τη νοσηλεία της άφησε την τελευταία πνοή της.
Η συνέχεια... συγκλονιστική. Η οικογένειά της αψήφησε τον φόβο, αμφισβητώντας ανοιχτά τις αρχές και τους γιατρούς που μίλησαν για υποκείμενα νοσήματα και μία φιλάσθενη κοπέλα, η οποία προδόθηκε από την καρδιά της. Ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες στην κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν. Η οργή, όμως, δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Ακολούθησαν εκατοντάδες και στη συνέχεια χιλιάδες Κούρδοι, διαμαρτυρόμενοι για τον βίαιο θάνατο της.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν πήραν «φωτιά». Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον εννέα άτομα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αν και μαρτυρίες ανεβάζουν τον αριθμό σε πέντε νεκρούς.
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές να σχίζουν εικόνες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του προκατόχου του, δηλαδή των ηγετών που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σε άλλα βίντεο, γυναίκες καίνε μαντίλες σαν εκείνη που πιστεύεται ότι αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη της 22χρονης γυναίκας και τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από την αστυνομία ηθών.
Στο διαδίκτυο ξεκίνησε τρεντ, με χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες να κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.
Πάντως οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή και το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έχει συλληφθεί, αλλά απέρριψε «κάποιους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θανάτους», δείχνοντας δύο τραυματισμένους νεαρούς που διέψευσαν τις αναφορές ότι είχαν σκοτωθεί.
Η κοπέλα με καταγωγή από τις κουρδικές περιοχές του Ιράν έπεσε σε κώμα τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της και πέθανε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «καρδιακό επεισόδιο» και για υποκείμενα προβλήματα υγείας της, κάτι που η οικογένεια διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί διέψευσε τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση και έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν, ενώ ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.
Πληροφορίες για 31 νεκρούς στο Ιράν
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Χωρίς social media και πρόσβαση στο Internet
Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.
«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.
Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν χθες το βράδυ τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.
Αλλού στη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.
Viral έχουν γίνει εξάλλου οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.
Φρουροί της Επανάστασης: Να προσαχθούν όσοι διαδίδουν fake news
Στο μεταξύ, οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές του Ιράν να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».