Κόσμος

Ρωσία: Αυτό είναι το φύλλο επιστράτευσης - Κυκλοφοριακό χάος στα σύνορα - Οικογένειες χωρίζονται με λυγμούς

Όσοι παίρνουν το φύλλο πορείας καλούνται να παρουσιαστούν σε στρατόπεδα για να υποβληθούν σε ιατρικές και ψυχομετρικές εξετάσεις

Ρωσία: Αυτό είναι το φύλλο επιστράτευσης - Κυκλοφοριακό χάος στα σύνορα - Οικογένειες χωρίζονται με λυγμούς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε κατάσταση αναταραχής βρίσκεται η Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση που διέταξε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να χωρίζονται οικογένειες και να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα σύνορα της Ρωσίας από αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία.

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να τονώσει το ηθικό των επιστρατευμένων με τη φράση «να προστατεύσουμε τη μητέρα – πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δεν φαίνεται να τελεσφόρησε, αλλά συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία της επιστράτευσης.

Το φύλλο πορείας

Στα social media, Ρώσοι δημοσιεύουν τα έγγραφα της επιστράτευσης που έχουν λάβει για να παρουσιαστούν.

«Νόμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Σχετικά με το στρατιωτικό καθήκον και τη στρατιωτική θητεία, είστε υποχρεωμένος στις 22 Σεπτεμβρίου να παρουσιαστείτε στο ....... τμήμα της ....... περιφέρειας της Μόσχας στη διεύθυνση ....... για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικών εξετάσεων και την εξέταση της επιτροπής. Πρέπει να έχετε διαβατήριο, στρατιωτική ταυτότητα, αυτό το χαρτί».

Οι επιστρατευθέντες καλούνται να έχουν μαζί τους έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους και τα αποτελέσματα σειράς εξετάσεων, ενώ συστάσεις υπάρχουν συστάσεις για μάσκα, γάντια και αντισηπτικά.

Οι στρατεύσιμοι καλούνται να κάνουν σειρά εξετάσεων (ανάλυση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, ανάλυση αίματος για τον ιό του AIDS , σύφιλη, ηπατίτιδα Β, Γ, ακτινογραφία θώρακος). Παράλληλα, χρειάζονται βεβαίωση ότι έχουν κάνει τα προληπτικά εμβόλια για πνευμονόκοκκο και μηνιγγιτιδιόκοκκο.

Στο τέλος παρουσιάζεται το στρατόπεδο που αναφέρει το χαρτί της επιστράτευσης και μπαίνει υπογραφή.

Παράλληλα, οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Ντραγκεστάν εξέδωσαν διαταγές.

Σε αυτές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Κυκλοφοριακό χάος στα σύνορα της Ρωσίας

Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης ακολούθησαν διαδηλώσεις ενώ οι γυναίκες έλεγαν ότι θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους για να μην παρουσιαστούν. Παράλληλα, οι τηλεοπτικές κάμερες και βίντεο στο ίντερνετ κατέγραψαν δραματικούς αποχαιρετισμούς.

Στις οδικές συνοριακές διαβάσεις σχηματίζεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, σύμφωνα με το yandex.Maps, παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία.

Μεγάλη ουρά αυτοκινήτων είναι εμφανής στα σύνορα Ρωσίας και Γεωργίας. Ανάλογη εικόνα και στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα και μέσω της Μπουριάτιας..

Πηγή του ιστότοπου Meduza, προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ισχυρίζεται ότι οι αρχές δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από την Ρωσία ουκρανικά εδάφη (θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρξει μαζική εκροή». Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στις ειδήσεις που λένε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν μαζικά στο εξωτερικό υπάρχουν «πολλές ψευδείς ειδήσεις».

Διαδηλώσεις με 1.500 συλλήψεις

Χθες σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Σχεδόν 1.500 άτομα συνελήφθησαν. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες δόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν σε γραφεία στρατολογίας. Πολλοί Ρώσοι που περιμένουν να λάβουν την κλήση για επιστράτευση έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια μόνο επιλογή: φυλακή ή πόλεμος.

οδηγίες επιστράτευσης

Αργά σήμερα το απόγευμα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τις εξής διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση.

Σύμφωνα με αυτές:

- Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η παρουσία πολεμικής εμπειρίας.

- Σε επιστράτευση υπόκεινται στρατιώτες και λοχίες έως 35 ετών, κατώτεροι αξιωματικοί έως 50, ανώτεροι αξιωματικοί έως 55 ετών.

- Θα κληθούν όσοι είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση των εργασιών - σκοπευτές, τάνκερ, πυροβολητές, οδηγοί, οδηγοί-μηχανικοί.

- Υπάρχουν θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από γυναίκες με σχετικές στρατιωτικές ειδικότητες, όπως ιατροί - αλλά η ανάγκη για τέτοιους ειδικούς είναι ελάχιστη.

- Όσοι ζουν μόνιμα εκτός Ρωσίας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό δεν υπόκεινται σε στρατολογία και όσοι έφυγαν για μικρό χρονικό διάστημα και είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό στον τόπο διαμονής τους στη Ρωσία μπορούν να κληθούν.

- Οι πολίτες που θα κληθούν σε κινητοποίηση θα λάβουν την ιδιότητα των συμβασιούχων

Δείτε επίσης