Κόσμος

Ξεσπά εμφύλια διαμάχη στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά: «Να εκτελεστούν όσοι προσβάλλουν το κοράνι»

Οπαδοί υπέρ του καθεστώτος φωνάζουν συνθήματα «θάνατος στο Ισραήλ», «θάνατος στις ΗΠΑ», την ώρα που το Ιράν μετράει 50 νεκρούς από την «εξέγερση του χιτζάμπ»

Ξεσπά εμφύλια διαμάχη στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά: «Να εκτελεστούν όσοι προσβάλλουν το κοράνι»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Βράζει τις τελευταίες ημέρες το Ιράν, με αποκορύφωμα την Παρασκευή οπαδοί του καθεστώτος που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του απείλησαν ξεκάθαρα με θάνατο όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, δείχνοντας τον δρόμος μιας εμφύλιας διαμάχης.
Στη διαδήλωση τους, απαιτούσαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με τον Guardian, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όσοι προσβάλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές χαρακτήριζαν «στρατιώτες του Ισραήλ» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ζητώντας επίσης «θάνατο στις ΗΠΑ» και «θάνατο στο Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις και τα απειλητικά μηνύματα ήρθαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν ότι θα κατέβουν στον δρόμο για να σταματήσουν την «μοχθηρή στρατηγική του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Ιράν, χαρακτήρισε «αυθόρμητες» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις του Ιράν, όπως έχει συμβεί, άλλωστε, και στο παρελθόν όποτε υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος

Εντωμεταξύ ο τελευταίος απολογισμός από την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής έκανε λόγο για 50 νεκρούς στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί με την κρατική τηλέοραση του Ιράν να «απαντά» αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 35.
Σύμφωνα με το Associated Press οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή αμφισβήτηση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση καθώς τα τελευταία 24ωρα ακούγονται συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «οι μουλάδες πρέπει να φύγουν».

Δείτε επίσης