Κόσμος

Σκεπτικισμός στην Ευρώπη για τη νίκη-περίπατο της Μελόνι - Μόνο οι ακροδεξιοί «πανηγυρίζουν», ποιες οι πρώτες αντιδράσεις

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία - «Ύμνοι» Όρμπαν για μία «άξια νίκη» - «Έχουμε κοινό όραμα ενάντια στις προκλήσεις», λέει

Σκεπτικισμός στην Ευρώπη για τη νίκη-περίπατο της Μελόνι - Μόνο οι ακροδεξιοί «πανηγυρίζουν», ποιες οι πρώτες αντιδράσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Μουδιασμένη», με έντονη ανησυχία και σκεπτικισμό, παρακολουθεί η Ευρώπη τη νίκη-περίπατο της Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Ιταλίας, ενώ μόνο οι ακροδεξιοί «πανηγυρίζουν».

Λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ηγέτες της ΕΕ και των χωρών της σιωπούν δημοσίως, ενώ οι υπόλοιποι ακραίοι της Ευρώπης έσπευσαν να τη συγχαρούν.

«Μία άξια νίκη»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρησαν πρώτοι-πρώτοι σήμερα τη Μελόνι.

«Συγχαρητήρια, μια άξια νίκη», ανέφερε ο Όρμπαν στο Facebook κάτω από μια κοινή φωτογραφία των δύο ηγετών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Όρμπαν έγραψε: «Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, στον Ματέο Σαλβίνι και στον (ηγέτη της Forza Italia) Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις σημερινές εκλογές. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και μια κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Παράλληλα, ανέβασε κοινή τους φωτογραφία στο Facebook γράφοντας «Bravo, Giorgia!».

Υπενθυμίζεται πως η Μελόνι έχει επανειλημμένως συγκριθεί με τον Όρμπαν, οι ενέργειες του οποίου οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δηλώσει ότι η Ουγγαρία δεν είναι πλέον «πλήρης δημοκρατία».

Συγχαρητήρια και από τη Λεπέν

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι χρησιμοποίησε νωρίτερα επίσης το Twitter για να συγχαρεί τη Μελόνι.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Μοραβιέτσκι και το FdI της Μελόνι ανήκουν αμφότερα στην ομάδα ECR του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τους Σουηδούς Δημοκράτες και το ισπανικό Vox.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ευρωβουλευτής και ηγετικό μέλος της ομάδας του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων που χαιρέτισαν τη νίκη Μελόνι.

«Μάθημα ταπεινότητας»

«Ο ιταλικός λαός έδωσε ένα μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω της φωνής της κ. Φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να του επιβάλει την ψήφο του», ανέφερε ο Μπαρντέλα μέσω Twitter. «Καμία απειλή οποιουδήποτε τύπου δεν μπορεί να σταματήσει τη δημοκρατία: οι ευρωπαϊκοί λαοί σηκώνουν το κεφάλι και παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

«Θα... παρακολουθούμε»

Η Γαλλία θα παρακολουθεί τον σεβασμό που δείχνει η «μεταφασίστρια» πιθανή πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά τη νίκη της στις γενικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, σύμφωνα με τη France Presse. «Προφανώς, θα είμαστε προσεκτικοί, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον αμοιβαίο σεβασμό, και ιδίως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων στην άμβλωση, θα γίνουν σεβαστές από όλους», δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση BFM.

«Διαθέτουμε εργαλεία ενάντια στις εθνικιστικές θέσεις»

Η Φον ντερ Λάιεν πριν από τις εκλογές ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τα «εργαλεία» για να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν η Ιταλία υιοθετήσει πολιτικές που προωθούν εθνικιστικές θέσεις και περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτές στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

«Ελπίζουμε σε... εποικοδομητική συνεργασία»

Πάντως, στην πρώτη αντίδραση της Κομισιόν μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, δήλωσε «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», σημειώνοντας ότι «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Η Μελόνι, που αυτοαποκαλείται «χριστιανή μητέρα» και έκανε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «Θεός, οικογένεια και πατρίδα», καταφέρθηκε εναντίον των λόμπι των ομοφυλοφίλων, της ιδεολογίας τού woke και της υποτιθέμενης αντικατάστασης των λευκών χριστιανών στην Ευρώπη, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ναυτικό αποκλεισμό κατά των μεταναστών και ότι θα δώσει εναλλακτική λύση στις γυναίκες που επιθυμούν άμβλωση.

Δείτε επίσης