Κόσμος

Ινδία: Τέσσερις νεκροί από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια - Ορειβάτες παραμένουν παγιδευμένοι σε έναν παγετώνα

Πρόκειται για μαθητευόμενους αλπινιστές μιας τοπικής σχολής…

Ινδία: Τέσσερις νεκροί από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια - Ορειβάτες παραμένουν παγιδευμένοι σε έναν παγετώνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τουλάχιστον τέσσερις ορειβάτες σκοτώθηκαν σήμερα από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ινδίας, τα μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν ωστόσο τον απολογισμό των θυμάτων στα δέκα, μετά τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τους ορειβάτες σε υψόμετρο 4.880 μέτρων στο κρατίδιο Ουταραχάντ.

«Έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους 33 που παγιδεύτηκαν στο χιόνι. Οι οκτώ διασώθηκαν, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μια ρωγμή» στον παγετώνα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ριντχίμ Αγκαρβάλ, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας διάσωσης του Ουταραχάντ. «Χιόνιζε, αλλά ο καιρός βελτιώθηκε τώρα και ξεκινήσαμε την επιχείρηση διάσωσης με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας και άλλων υπηρεσιών. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέψει ο καιρός και μέχρι να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια όλοι», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάτ Σινγκ εξέφρασε τη λύπη του για «την απώλεια πολύτιμων ζωών λόγω μιας κατολίσθησης του εδάφους» κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού της πόλης Ουταρακάσι.

Τον Αύγουστο, ένας ορειβάτης βρέθηκε νεκρός δύο μήνες αφότου έπεσε σε μια ρωγμή ενώ διέσχιζε έναν παγετώνα στο κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές της βόρειας Ινδίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε το πτώμα της διάσημης σκιέρ και ορειβάτισσας Χίλαρι Νέλσον, στις πλαγιές του Μανασλού, ενός βουνού του Νεπάλ. Τα ίχνη της χάθηκαν ενώ κατέβαινε με σκι το όγδοο υψηλότερο βουνό του πλανήτη και μια χιονοστιβάδα έπληξε καταυλισμούς στο βουνό των 8.163 μέτρων, σκοτώνοντας τον Νεπαλέζο ορειβάτη Ανούπ Ράι και τραυματίζοντας δέκα ακόμα ανθρώπους.

Χωρίς να υπάρχουν επαρκείς μελέτες όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια, οι ορειβάτες παρατηρούν ότι οι ρωγμές διευρύνονται, υπάρχει νερό σε ζώνες που στο παρελθόν ήταν χιονισμένες ενώ πληθαίνουν και οι παγετωνικές λίμνες.

Δείτε επίσης