Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέο «χαστούκι» σε Ερντογάν για το τουρκολιβυκο μνημόνιο - «Δεν δικαιούται νέες συμφωνίες η κυβέρνηση της Λιβύης»

«Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέο «χαστούκι» σε Ερντογάν για το τουρκολιβυκο μνημόνιο - «Δεν δικαιούται νέες συμφωνίες η κυβέρνηση της Λιβύης»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία έρχεται από τις ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.

Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

η συμφωνία

Μία ημέρα νωρίτερα, υπήρξε ηχηρή αντίδραση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την συγκεκριμένη ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης, που υπεγράφη το 2019, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών.

Δείτε επίσης