Κόσμος

Politico: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Πρώτη συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Πρόκειται για προφορική συμφωνία των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σήμερα

Politico: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Πρώτη συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Περί συμφωνίας των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου να περιληφθεί στο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάνει λόγο το Politico επικαλούμενο επτά διπλωμάτες.

Όπως υποστηρίζει το Politico, η συμφωνία της Τρίτης είναι προφορική και το τελικό κείμενό της συντάσσεται σήμερα Τετάρτη (5.10)

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Politico, το προσχέδιο περιγράφει την νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου η οποία συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την τιμή ή το εύρος τιμής του πλαφόν.

Κατά το δημοσίευμα «Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, τα τάνκερ των οποίων μεταφέρουν το περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, εξέφρασαν ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει η επιβολή πλαφόν στις ναυτιλιακές τους εταιρείες. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες».

Για παράδειγμα το προσχέδιο που επικαλείται το Politico «περιλαμβάνει ένα σύστημα ελέγχου από την Κομισιόν που θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης όπως η αλλαγή σημαίας στα πλοία. Αν η Κομισιόν εντοπίσει «σημαντικές απώλειες» λόγω αυτών των πρακτικών, θα προτείνει μέτρα για να αμβλύνει την επίιπτωση αυτών των τεχνικών αποφυγής του μέτρου του πλαφόν».

Το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύει, επίσης, στην βιομηχανία ατσαλιού, στον αποκλεισμό του ρωσικού στρατού από τεχνολογίες αιχμής, σε μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλα και προβλέπει την απαγόρευση της συμμετοχής Ευρωπαίων σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.

Το Politico υπενθυμίζει, ότι το ιστορικό των πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι έντονο καθώς, για παράδειγμα η Ουγγαρία ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά της επιβολής πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθυστερώντας για εβδομάδες τις διαδικασίες μέχρι να διασφαλίσει εξαιρέσεις προς όφελός της.

«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία της Τρίτης με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» , όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ τηςΤρίτης.

Δείτε επίσης