Κόσμος

Η Γουιάνα θέλει διυλιστήριο ικανό να επεξεργάζεται 30.000 βαρέλια αργού την ημέρα

Το εν λόγω κράτος της Νότιας Αμερικής που χαρακτηρίζεται νέο πετρελαϊκό Ελντοράντο, παράγει σήμερα κάπου 340.000 βαρέλια αργού την ημέρα. Αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή του πριν από το 2026

Η Γουιάνα θέλει διυλιστήριο ικανό να επεξεργάζεται 30.000 βαρέλια αργού την ημέρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Γουιάνα, που διαθέτει αποθέματα πετρελαίου εκτιμώμενου μεγέθους 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών και μόλις άρχισε να τα εκμεταλλεύεται, θέλει να οικοδομηθεί αρθρωτό διυλιστήριο ικανό να επεξεργάζεται 30.000 βαρέλια την ημέρα για να καλύπτονται οι εθνικές ανάγκες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Μοχάμεντ Ιρφάν Αλί.

«Σχεδιάζουμε την προκήρυξη» μειοδοτικού διαγωνισμού για να κατασκευαστεί «διυλιστήριο (δυναμικότητας) 30.000 βαρελιών» την ημέρα, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τελετής του οργανισμού επενδύσεων στη Γουιάνα (Go-Invest), δημόσιου θεσμού με αποστολή την προσέλκυση τοποθετήσεων στο μικρό κράτος της νότιας Αμερικής με 800.000 κατοίκους.

Το διυλιστήριο αυτό θα είναι «αρθρωτό» (αρχικά απλή εγκατάσταση, που χρειάζεται μικρότερη δαπάνη για να κατασκευαστεί από ό,τι κλασικές μεγάλες μονάδες διύλισης), διευκρίνισε ο Πίτερ Ραμσαρούπ, επικεφαλής του Go-Invest.

«Αρκεί να δούμε τι γίνεται στον κόσμο σήμερα —στην Ουκρανία, ο πόλεμος με τη Ρωσία— για να κατανοήσουμε γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων (...). Το διυλιστήριο δεν είναι παρά ένα βήμα ακόμη στην εξέταση των αναγκών μας στο εγγύς μέλλον», εξήγησε ο κ. Ραμσαρούπ.

Το διυλιστήριο θα εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου.

Η Γουιάνα, μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της ηπείρου —το 90% της επιφάνειάς της καλύπτεται από παρθένο δάσος—, σκοπεύει παρά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου να παραμείνει χώρα με αρνητικό ή ουδέτερο ισοζύγιο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Το κράτος της νότιας Αμερικής, που χαρακτηρίζεται νέο πετρελαϊκό Ελντοράντο, παράγει σήμερα κάπου 340.000 βαρέλια αργού την ημέρα, όμως αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή του πριν από το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε επίσης