Κόσμος

To 15% των κατεχομένων εδαφών που ανακατέλαβε η Ουκρανία το Φεβρουάριο

Οι ταχέως κινούμενες ουκρανικές δυνάμεις που εφοδιάζονται με προηγμένα συστήματα πυροβολικού από τη Δύση ανακατέλαβαν 400 τ.χλμ. στην περιφέρεια της Χερσώνας σε μία εβδομάδα

To 15% των κατεχομένων εδαφών που ανακατέλαβε η Ουκρανία το Φεβρουάριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζει την προέλαση και ανακατάληψη εδαφών στα βορειοανατολικά και νότια ο ουκρανικός στρατός, με την αντεπίθεση που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και κινείται με μεγάλη ταχύτητα αιφνιδιάζοντας τους Ρώσους..

Από την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τις συνθήκες για τη βίαια προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, ο ρωσικός στρατός υφίσταται καθημερινά σημαντικές απώλειες εδαφών.

Η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων, με την υποστήριξη των δυτικών όπλων, ανάγκασε τη Ρωσία να αποσυρθεί από αρκετές θέσεις της πρώτης γραμμής, καθώς εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους ανακαταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου τις πρώτες τέσσερις ημέρες.

Οι ταχέως κινούμενες ουκρανικές δυνάμεις που εφοδιάζονται με προηγμένα συστήματα πυροβολικού από τη Δύση ανακατέλαβαν 400 τ.χλμ. στην περιφέρεια της Χερσώνας σε μία εβδομάδα, ανακοίωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η εκπρόσωπο της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Χουμενιούκ, δήλωσε «οι επιτυχίες μας είναι αρκετά πειστικές. Δεν κατονομάζουμε τις κατευθύνσεις, αλλά περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής της Χερσώνας έχουν ήδη απελευθερωθεί από τους κατακτητές. Και προχωράμε».

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Agentstvo δημοσίευσε στις 4 Οκτωβρίου ότι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταλείψει σχεδόν πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή του Χαρκόβου, υποχώρησε από το Λιμάν και άρχισε να χάνει γρήγορα έδαφος στα βόρεια της Χερσώνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συνολικά, η Ρωσία έχει χάσει τον έλεγχο σε περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν στις πρόσφατες εδαφικές απώλειες άνω των 4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων προσθέσουμε το έδαφος που έχασε η Ρωσία από τις αρχές Σεπτεμβρίου (περίπου 8,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα), τότε θα μιλάμε για σχεδόν 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το έδαφος που ανέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι περίπου το 15% αυτού που κατέλαβε η Ρωσία κατά τους έξι μήνες του πολέμου μέχρι τα τέλη Αυγούστου (83.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Δείτε επίσης