Κόσμος

Ρωσία: Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των γραφείων της ΜΚΟ «Memorial» που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Τα κεντρικά γραφεία της Memorial στη Ρωσία «καθίστανται δημόσιο αγαθό» ανέφερε το δικαστήριο του Τβέρσκοϊ στο πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πολλοστή δίκη σε βάρος της οργάνωσης

 Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των γραφείων της ΜΚΟ «Memorial»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε απόψε (7.10.2022) την κατάσχεση των γραφείων της ΜΚΟ «Memorial» . Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τη βράβευσή της εν λόγω ΜΚΟ με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρωσική ΜΚΟ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022, μαζί με έναν Λευκορώσο ακτιβιστή και μια αντίστοιχη ουκρανική, επειδή έριξε επί τρεις δεκαετίες φως πρώτα στις σταλινικές διώξεις και στην συνέχεια στην καταστολή της περιόδου του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να τη θέσει εκτός νόμου.

Τα κεντρικά γραφεία της Memorial στη Ρωσία «καθίστανται δημόσιο αγαθό» ανέφερε το δικαστήριο του Τβέρσκοϊ στο πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πολλοστή δίκη σε βάρος της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την διάλυση της οργάνωσης Memorial τον περσινό χειμώνα, για την παραβίαση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», ενός από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το καθεστώς Πούτιν κατά των επικριτών του.

Η διάλυση του πυλώνα της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών, συμβόλου της σύντομης περιόδου του εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1990 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου.

Έκτοτε, το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή κάθε φωνής που καταγγέλλει την ρωσική επίθεση, με την επιβολή χιλιάδων προστίμων και βαριές ποινές φυλάκισης.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Τβέρσκοϊ είπε ότι η Memorial ενεπλάκη «στην αποκατάσταση Ναζί εγκληματιών, δυσφήμισε τις αρχές και έπλασε μια ψευδή εικόνα της ΕΣΣΔ», μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Δείτε επίσης