Κόσμος

Κριμαία: «Εκδίκηση» για την έκρηξη ζητούν Ρώσοι αξιωματούχοι - Μεγάλο το πλήγμα για τον Πούτιν

Άκρως προσωπική προσβολή για τον Ρώσο πρόεδρο η έκρηξη στη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με το Κρεμλίνο

Κριμαία: «Εκδίκηση» για την έκρηξη ζητούν Ρώσοι αξιωματούχοι - Μεγάλο το πλήγμα για τον Πούτιν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Εκδίκηση» ζητούν σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί μπλόγκερ και Ρώσοι αξιωματούχοι για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτι μετρά ένα ακόμη βαρύ πλήγμα.

Ένας υποστηρικτής είπε ότι ο,τιδήποτε λιγότερο από μια «εξαιρετικά σκληρή» απάντηση θα έδειχνε αδυναμία από το Κρεμλίνο, το οποίο αντιμετωπίζει συνεχείς απώλειες στο πεδίο της μάχης και εντεινόμενη κριτική στο εσωτερικό.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η έκρηξη ήταν μια άκρως προσωπική προσβολή, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του να διαχειριστεί μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων.

Ορισμένοι σχολιαστές μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τη Ρωσία να καταστρέψει την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και τα συστήματα μεταφορών που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή δυτικών όπλων.

Την ίδια ώρα, δύτες θα εξετάσουν σήμερα τη ζημιά που προκλήθηκε από την έκρηξη.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να κάνουν ανεφοδιασμό μέσω χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών που ήδη υπάρχουν.

Πάντως, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν την έκρηξη στη γέφυρα, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ενώ η Ρωσία δεν έχει κατηγορήσει άμεσα την Ουκρανία.

«Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε»

Η γέφυρα έχει συμβολική αλλά και στρατιωτική σημασία, αφού είναι η βασική αρτηρία των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας και για τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, της οποίας ο κυβερνήτης είπε στους κατοίκους «Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε».

Το Κίεβο ζητά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη χερσόνησο και από τα ουκρανικά εδάφη που κατέκτησαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο.

Η έκρηξη προκαλεί νέα αμφισβήτηση για τη Ρωσία

Ακόμη δεν έγινε σαφές αν η έκρηξη ήταν εσκεμμένη ενέργεια. Όμως συνέπεσε με μια περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει μια σειρά από ήττες στα πεδία των μαχών, με αποτέλεσμα οι διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύρραξη εξελίσσεται με βάση τον σχεδιασμό, ενδέχεται να προκαλέσει νέα αμφισβήτηση.

Χθες, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα.

«Πιθανόν οι Ρώσοι να μπορούν να την ανοικοδομήσουν, αλλά δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham House.

Η έκρηξη «δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την επιμελητεία του στρατού», διαβεβαίωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής στην περιοχή της Χερσώνας. «Αλλά θα υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας για την Κριμαία», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε επίσης