Κόσμος

Κίεβο: «Θέλουν να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης», λέει ο Ζελένσκι - Γέμισαν τα καταφύγια, φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Ξεκίνησαν τα αντίποινα Πούτιν, πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες - Δείτε βίντεο από τα χτυπήματα σε Κίεβο και άλλες 4 πόλεις - Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι

Εκρήξεις στο Κίεβο: «Ο Πούτιν θέλει να μας εξαφανίσει από προσώπου γης», λέει ο Ζελένσκι - Νεκροί και τραυματίες, πανεπιστήμιο στο στόχαστρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εξαφανίσει από προσώπου γης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το μπαράζ ισχυρών εκρήξεων με νεκρούς στο Κίεβο και άλλες τέσσερις πόλεις.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις εκρήξεις. Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης ... να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

«Επίλυση δια της ισχύος»

Την ίδια ώρα, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι «το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος».

«Δειλοί που πολεμούν εναντίον παιδικών χαρών, παιδιών και ανθρώπων», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι το ρωσικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος», πρόσθεσε.

Φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Στο μεταξύ, την ώρα που ο δήμαρχος του Κιέβου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια, σε ξενοδοχείου στο Κίεβο βρίσκεται και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του μετά τις εκρήξεις.

Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

Αντίποινα Πούτιν

Τα αντίποινα Πούτιν ξεκίνησαν, με αναλυτές και διεθνολόγους να χτυπούν καμπανάκι για κλιμάκωσή τους.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Κρατικών Υπηρεσίων Έκτακτης Ανάγκης, «επιβεβαιώνουμε» για νεκρούς και τραυματίες από την έκρηξη.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας σήμερα το πρωί.

«Αρκετές εκρήξεις στη συνοικία Σεβτσενσκίφσκι, στο κέντρο της πρωτεύουσας», επισήμανε ο Κλίτσκο στο Telegram. «Λεπτομέρειες αργότερα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τα όσα ανέφεραν νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι πρόκειται για «χτύπημα» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας στο πλαίσιο των αντιποίνων του Βλαντίμιρ Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία.

Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μαύρο καπνό να βγαίνει από κτίρια. Τις εκρήξεις επιβεβαίωσε και ο δήμαρχο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Η πρωτεύουσα δέχεται επίθεση από Ρώσους τρομοκράτες! Οι πύραυλοι έπληξαν κρίσιμες υποδομές στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή Σολομιάνσκι», ανέφερε ανάρτηση του κ. Κλίτσκο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί από αξιωματικούς επιβολής του νόμου, οι υπηρεσίες διάσωσης εργάζονται».

Πανεπιστήμιο στο στόχαστρο

Μία από τις επιθέσεις στο Κίεβο φάνηκε να είχε στόχο ένα πανεπιστήμιο, όπου υπήρχαν πέντε απανθρακωμένα οχήματα και τα παράθυρα ενός κτιρίου ανατινάχτηκαν. Η μυρωδιά του αερίου και της φωτιάς πέρασε στον αέρα και υπήρχε ένας μεγάλος κρατήρας στο κέντρο του δρόμου με χείμαρρους νερού να αναβλύζουν.

Αυτοκίνητα καίγονται στο σημείο της πρόσκρουσης που ήταν στο κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Ο κόσμος έχει σπεύσει στους σταθμούς του μετρό του Κιέβου, με σχετική ψυχραιμία σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στενός συνεργάτης του κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι οι νέες επιθέσεις αποτελούν υπόμνηση στον πολιτισμένο κόσμο ότι το ρωσικό ζήτημα μπορεί μόνο να επιλυθεί διά της ισχύος.

Είναι η πρώτη φορά που η ουκρανική πρωτεύουσα πλήττεται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά αυτή τη φορά τα πλήγματα είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από ό,τι τα ρωσικά πλήγματα στην αρχή του πολέμου.

Οι κάτοικοι του Κιέβου πανικοβλήθηκαν μετά τις εκρήξεις που αντήχησαν σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διάθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει και τα βαγόνια του μετρό γεμάτα επιβάτες και οικογένειες που επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή. Τα πλήγματα σημειώθηκαν μάλιστα σε ώρα που συνήθως υπάρχει πολλή κίνηση στην πόλη.

Οι εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έρχονται μια ημέρα μετά τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν περί «τρομοκρατικής ενέργειας» σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στη Γέφυρα της Κριμαίας, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης